Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Zerde

Zerde

Objavljeno 12.11.2009 u 18:05:35 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Hladni dezerti Ostalo Google+ account

Recept je pregledan: 24408 puta

Skuha se riža, te se u toku kuhanja doda med, šafran te klinčići.

Način pripreme

Skuha se riža, te se u toku kuhanja doda med, šafran te klinčići.

Kada je riža kuhana zerde se sipa u tanjure te pospe bademom i cimetom. Umjesto cimeta u prahu može se dodati malo cimeta u kori u toku kuhanja.

Servira se hladno.

Šafran - je jedan od najskupljih začina na svijetu, budući da je za jedan gram potrebno ubrati 400.000 cvijetova. Osim toga, kratka sezona cvijetanja – tri nedelje godišnje, kao i mukotrpno branje i proces proizvodnje čine ga skupljim od drugih začina. Iz svake lukovice šafrana u jednoj sezoni izraste dva do devet cvijetova ljubičaste do plave boje od kojih svaki ima tri crveno-narandžasta tučka duga 25-30 mm. Vrlo je aromatičan i namirnice boji u žuto.

|
Recept je objavila/o: sedin fojnica

Sastojci

Zerde
240g
riže
120g
meda ili pola med pola sećer
100g
sitno isjeckanih ili mljevenih badema
četiri
klinčića
malo
safrana
malo
cimeta
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013