Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Valentin torta

Valentin torta

Objavljeno 11.11.2009 u 17:22:32 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Torte Google+ account

Recept je pregledan: 18302 puta

Med, šećer i maslac polako rastopite i stavite u zdjelu...

Način pripreme

Med, šećer i maslac polako rastopite i stavite u zdjelu da se ohladi. Hladnoj masi dodajte sok i koru od pola limuna i mirođije.

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i postepeno dodajite priređenoj masi. Ako je tijesto previše gusto umiješajte još malo mlijeka, ali samo toliko da se tijesto odvaja od kašike.

Tijesto stavite u namašteni oblik za tortu (promjera 24cm), obložen pergamentnim papirom. Pecite u rerni na srednjoj temperaturiod 180-200°C, 30-40 minuta.

Pečenu koru prerežite, donji dio premažite marmeladom od kajsija, pa preko marmelade prevucite polovicu priređene kreme od maslaca.

Krema: skuhajte puding s 500ml mlijeka i 100g šećera. Stavite ga da se ohladi. Prije nego se puding sasvim ohladi dodajte pjenasto umućeni maslac (da bi krema uspjela ne smiju ni maslac ni puding biti prehladni). Sve dobro izmješajte.

Preostalom polovicom kreme premažite tortu izvana i pospite struganom čokoladom.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

Biskvit
250g
brašna
250g
meda
50g
šećera
50g
maslaca
dva
jaja
jedan
vanilin šećer
dvije
male kašikice cimeta
jedna
mala kašikica samljevenih klinčića
tri
male kašikice praška za pecivo
dvije
velike kašike mlijeka
Nadjev
četiri
velike kašike marmelade
Krema
jedna
kašika praška za puding vanilija
100g
šećera
500ml
mlijeka
200g
maslaca
Za posipanje
50g
strugane čokolade ili čokoladnih mrvica
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013