Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Torta sa mrvicama (prezlama)

Torta sa mrvicama (prezlama)

Objavljeno 07.01.2010 u 10:33:04 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Torte Google+ account

Recept je pregledan: 6223 puta

...i po ukusu dodati malo ruma

Način pripreme

Žumance, šećer, sok i koricu od limuna pjenasto umutiti, zatim dodati prezle, badem i cimet. Od bjelanceta ulupati čvrstu pjenu pa je lagano umiješati sa žumancima i mrvicama. Šerpu odgovarajuće veličine namazati maslacem, posuti brašnom, sipati u pripremljenu masu i peći oko 60 minuta u zagrijanoj pećnici na temperaturi od 170° C.

Kada je torta pečena izvaditi je iz suda, staviti na veći plitki tanjir i malo ohladiti. Zatim napraviti preliv: 1/8 litara crnog vina, 1/8 litara vode, 4 kašike šećera, zajedno skuhati, potom ohladiti i njima preliti tortu.

Torta se može preliti i ovim prelivom: pola litra vode, 300 g šećera, sok od 2 limuna, sok od 3 pomorandže pa to kuhati, zatim ohladit i po ukusu dodati malo ruma.

|
Recept je objavila/o: nedim

Sastojci

Torta sa mrvicama (prezlama)
pet
jaja
140 g
šećera
100 g
prezli
50 g
oraha ili badema
jedna
čajna kašika cimeta
-
sok, izrendana korica od limuna
-
snijeg od bjelanaca
Razglednica

Slični recepti

Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013