Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Glavna jela » Tešanjska tagarica

Tešanjska tagarica

Objavljeno 13.01.2010 u 20:10:32 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Junetina, i govedina Jela sa krompirom Sa povrćem Google+ account

Recept je pregledan: 78235 puta

Tradicionalno jelo iz Tešnja koje se priprema u zemljanoj posudi zvanoj tagarica.

Način pripreme

Prije pripreme sastojaka se tagarica potopi u vodu
oko jedan sat. Time se porozna zemljana posuda napije vodom koju onda pri kuhanju otpušta u jelo i time doprinosi specifičnoj aromi jela.

Meso se opere, posuši, isječe na kocke.
Luk se isječe sitno, paprike na kriške uzduž, paradajz na četvrt, krompir na kriške po dužini (jedan veći krompir na oko 8 kriski).

Bijeli luk se ne siječe nego se malo zasiječe nožem okolo, mrkva na sitne kockice.

U posudu se stavi ulje i posuda se polako zagrijava na ploči. Zatim se u ulje doda kašika masla i kad se mast ugrije doda se usitnjeni luk i mrkva te se dinstaju dok luk ne dobije lijepu boju.

Pećnica se upali da se grije na 180C stepeni. Zatim se doda meso koje se stalno miješa da se na masti i luku zapeče i time zatvore pore.
Sve se to skupa "ugasi" vinom ili bujonom te se na meso složi pripremljene paprike i pradajz, cijela nasječena glavica bijelog luka, krompir se složi u krug, sve se dobro posoli i pobiberi, doda se mljevena paprika i sve se zalije sa razmućenim sosom od paradajza i vode tako da se začini odozgo saperu na dole.

Drži se na ringli dok ne prokuha, zatim se poklopi i stavi u ugrijanu pećnicu i peče na 180C stepeni otprilike jedan sat, dok krompir ne bude kuhan.
Nakon što se izvadi iz pećnice krompir se pospe isjeckanim peršunovim listom.

U Tešnju se tagarica poslužuje u zemljanoj posudi, a ponekad se ispod tagarice stavi svijeća da jelo bude duže toplo - ako se koristi kao mezetluk.

Eventualno se može dodati jedan lorberov list.

|
Recept je objavila/o: dino

Sastojci

Tešanjska tagarica
1000g
juneće meso (od vrata)
jedna
veća glavica crvenog luka
jedna
manja glavica bijelog luka
dvije
veće paprike
jedna
mrkva
dva
paradajza
dvije
kašike paradajz sosa
malo
crvenog vina ili bujona
malo
soli
malo
bibera
malo
crvene paprike
-
lorberov list
-
peršun
četiri
veća krompira
-
ulje
jedna
kašika masla
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:
berina5 (16.05.2018 14:23:21)
Nikad ni u koju pa ni u tešanjsku tagaricu nije išlo vino. A također, mesu treba puno više vremena da se fino zdinsta i zapeče, a ne samo sat vremena ili malko više - kako to stoji u receptu, jer mesu treba daleko više vremena nego krompiru da se skuha.

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013