Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Slatki panj

Slatki panj

Objavljeno 06.01.2010 u 16:52:09 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 8503 puta

Od bjelanceta ulupati čvrstu pjenu, dodati joj prvo šećer, a zatim žumance...

Način pripreme

Od bjelanceta ulupati čvrstu pjenu, dodati joj prvo šećer, a zatim žumance, koricu limuna i brašno. Ovo peći u duguljastom rebrastom plehu, koji je namazan mašću i posut brašnom. Kada je tijesto pečeno i ohlađeno, krajevi se koso odrežu, a kolač isječe po dužini na pola. Od odrezanih krajeva prave se kvrge na panju.

Između 2 lista koja su prethodno poprskana s malo ruma, stavlja se krem. Spoljni dio panja obloži se kremom pa se viljuškom imitira kora od drveta. Po površini posipaju se tu i tamo mljeveni orasi.

U nedostatku duguljastog rebrastog pleha za pečenje, slatki panj može se napraviti i na ovaj način: napraviti rolat, pa kada je pečen istresti ga na čist i šećerom posutu salvetu ili čistu, takođe šećerom posuti bijeli papir. Topao panj uviti u papir ili salvetu i ostaviti da se tako ohladi. Zatim ga oprezno odviti i napuniti odgovarajućom kremom pa ponovo pažljivo zaviti, premazati kremom i ukrasiti kako je već rečeno.

Krem
Žumance, šećer, vanilija, mlijeko i brašno mute se u sudu nad parom dok krem ne provri, a onda ohladi i umiješa u dobro umućen maslac. Tada se krem razdijeli pa se jednom polovinom napuni panj, a u drugu doda crna kafa i čokolada. Ovim tamnim kremom panj se s polja obloži.

|
Recept je objavila/o: nedim

Sastojci

Slatki panj
šest
jaja
200g
šećera
150g
brašna
jedan
sok i korica od limuna
malo
ruma
Krema
četiri
žumanca
140g
šećera
jedna
vanilija
50ml
mlijeka
jedna
mala kašika brašna
200g
maslaca
tri
kašike jake crne kafe
50g
čokolade
Razglednica

Slični recepti

Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013