Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Sacher torta

Sacher torta

Objavljeno 24.10.2009 u 18:32:00 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Torte Google+ account

Recept je pregledan: 27386 puta

Čokoladu razmrvite i rastopite na pari. Rastopljena čokolada ne smije biti prevruća...

Način pripreme

Čokoladu razmrvite i rastopite na pari. Rastopljena čokolada ne smije biti prevruća. Pjenasto umutite puter sa šećerom, vanilin šećerom i 8 žumanjaka - a na koncu, uz miješanje, dodajte i rastopljenu čokoladu. Pomiješajte brašno i prašak za pecivo, pa kašiku po kašiku, neprestano miješajući, u smjesu jaja i putera.

Od 8 bjelanaca, prstohvata soli i kašike šećera u prahu mikserom umutite čvrsti snijeg, pa ga običnom drvenom kuhačom oprezno u smjesu brašna i jaja.

Kalup za tortu premažite puterom i pobrašnite. Ulijte tijesto i snažno ga protresite da se izravna.

Biskvit pecite na oko 150°C oko 60 minuta. Da li je tijesto pečeno provjerite čačkalicom. Ako je pečeo, onda će biti suho.

Potpuno ohlađen biskvit prerežite poprečno i donji dio premažite marmeladom. Prije toga četiri velike kašike marmelade od kajsija promiješajte sa tri centilitra kajsijevače.

Tortu sastavite, okolo premažite marmeladom, a veći dio ostavite pa njime premažite vrh torte.

Sada tortu prelijte čokoladnom glazurom koju ste pripremili dok ne dobijete glatku masu. Ako se masa počne zgušnjavati držite je iznad tople vode.

|
Recept je objavila/o: nedim

Sastojci

Za tortu
140 g
maslaca
150 g
šećera
200 g
čokolade za kuhanje
osam
jaja
150 g
brašna
jedna
kašika šećera u prahu
prstohvat
soli
1/2
praška za pecivo
-
vanilin šećer
Za premaz
jedna
kašika rakije kajsijevače(palinka)
-
marmelada od kajisija
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013