Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Glavna jela » Riža u kalupu

Riža u kalupu

Objavljeno 09.02.2010 u 14:17:36 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Od žitarica Prilozi Google+ account

Recept je pregledan: 7560 puta

Rižu dinstajte na umjerenoj temperaturi dok ne omekša...

Način pripreme

Prebranu rižu obrišite suhom salavetom (rižu lošije kvalitete trebalo bi oprati).
Ulje stavite grijati skupa s lukom (u komadu).

Kad luk počne rumenjeti, dodajte rižu, kratko popržite, zalijte dvostrukom količinom vode te stavite kocku, so i sve promiješajte.

Rižu dinstajte na umjerenoj temperaturi dok ne omekša, ali ne do kraja.
Zatim uzmite kalup (može kuglof), premažite ga margarinom i napunite dinstanom rižom. Rižu pažljivo pritisnite po površini da se kalup ravnomjerno ispuni, pa ga stavite u vruću rernu oko 8-10 minuta.
Nakon toga rižu izvadite iz rerne, šiljatim nožem je pažljivo odvojite od kalupa pa prekrijte površinu kalupa tanjirom na koji želite poslužiti rižu.
Čvrsto prihvatite kalup i tanjir, te naglo okrenite da se prsten istrese u tanjir.

Rižin prsten možete puniti po želji dinstanim gljivama, mesnim raguom, pilećim paprikašem i sličnim jelima.
Možete ukrasiti rižu dodavanjem malo graška, mrkve i sl.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

Riža u kalupu
350g
riže
tri
kašike ulja
pola
glavice crvenog luka
jedna
kocka pileće supe
malo
soli
Razglednica

Slični recepti

Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013