Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Rahat lokum

Rahat lokum

Objavljeno 28.11.2009 u 22:42:57 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Ostalo Google+ account

Recept je pregledan: 26579 puta

Kada se počne odvajati, skloniti sa vatre te dodati oguljene fino isjeckane bademe i ružino...

Način pripreme

Prokuhati šećer, limunov sok u pola litre vode. Skidati pjenu i lagano kuhati petnest minuta.

U krompirov škrob postepeno dodavati litar hladne vode, stalno miješajući žicom za snijeg.

Kada je šećer kuhan, kipućoj otopini dodati razrijeđeni škrob (brašno od krompira) zatim izvaditi žicu te miješati drvenom kuhačom. Kuhati smjesu toliko dugo dok ne počne da se odvaja od kuhače.

Kada se počne odvajati, skloniti sa vatre te dodati oguljene fino isjeckane bademe i ružino ulje te sve dobro izmješati.

Tepsiju namazati uljem te usuti masu u tepsiju debljine dva prsta. Ostaviti da prenoći. Sutra dan posuti sa šećerom u prahu dasku (radnu površinu), istresti pažljivo iz tepsije, a onda uzeti navlažen nož i sjeći na kocke. Sa svih strana uvaljati u sećer u prahu, pa staviti na papir.



|
Recept je objavila/o: sedin fojnica

Sastojci

Rahat lokum
500g
šećera
1000ml
vode
80g
škroba od krompira (brašno od krompira)
100g
badema
-
nekoliko kapi ružinog ulja
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:
dragant (04.07.2016 02:19:51)
U "Sastojcima" stoji 1000ml vode, a u pripremi: "...Prokuhati šećer, limunov sok u pola litre vode...", pa posle: "...U krompirov škrob postepeno dodavati litar hladne vode, stalno miješajući žicom za snijeg..." Dajte da rašč

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013