Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Orahnjača

Orahnjača

Objavljeno 01.12.2009 u 13:24:30 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Ostalo Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 31353 puta

Dodajte mlijeko, klinčić, cimet...

Način pripreme

Sadržaj jedne vrećice kvasca i jednu kašikicu šećera otopite u pet kašika mlakog mlijeka i ostavite na toplom mjestu 15 minuta.

Brašno naspite u zdjelu, dodajte so, ostale sastojke i kvasac, dobro izmješajte i tucite kuhačom dok se ne pojave mjehurići. Tijesto pokrijte i ostavite da stoji na toplom mjestu 50 minuta.

Kad je dovoljno dignuto prebacite ga na radnu površinu i dobro izvaljajte na 1/2cm debljine, namažite nadjevom, zavijte, položite na namašten lim i ostavite još 10 minuta da se diže.

Namažite jajem i pecite u rerni na temperaturi od 200-220°C 40-50 minuta.

Nadjev: Miješajte žumance sa šećerom. Dodajte mlijeko, klinčić, cimet, naribane limunove korice, rum, čokoladu i samljevene orahe.

|
Recept je objavila/o: bosanskikuhar

Sastojci

Tijesto
jedna
vrećica suhog ili 20g svježeg kvasca
400g
brašna
malo
soli
50g
šećera
125ml
mlijeka
dva
jaja
80g
astopljenog maslaca
malo
ribane korice od limuna
Nadjev
četiri
žumanca
100g
šećera
125ml
mlijeka
250g
samljevenih oraha
50g
naribane čokolade za kuhanje
malo
istucanog klinčića
malo
cimeta u prahu
malo
naribane korice od limuna
jedna
kesica vanilin šećera
malo
ruma
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013