Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Krofne

Krofne

Objavljeno 16.01.2010 u 14:12:46 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Ostalo Google+ account

Recept je pregledan: 42749 puta

Gotove krofne izvadite na upijajuci papir pa kad se malo ohlade...

Način pripreme

Brašno stavite u zdjelu, umiješajte šećer i germu, zatim dodajte žumanjke, rum, koricu od limuna, otopljen maslac i zakuhajte tijesto mlakim mlijekom.

Tijesto mijesite tako da ga ne gnječite nego okrećete, podižete od dna zdjele, preklapate, tako da u njemu ostane što više zraka.

Kad tijesto postane potpuno glatko i pojave se mjehurići ostavite ga da nadolazi odprilike oko sat vremena.

Dignuto tijesto istresite na dasku koju ste posuli brašnom, nemojte ga prekuhavati nego razvite odprilike jufku debljine oko 1 cm i vadite čašom krofne s tim da čašu svaki put prvo stavite u brašno da se tijesto ne bi lijepilo za čašu.

Krofne ostavite da nadolaze još 20 minuta pa ih pržite u ulju tako da stranu krofne koja je bila na dasci okrenete prema gore.

Posudu malo poklopite i kad se krofna isprži sa jedne strane krofnu sa druge strane pržite otklopljene posude.

Gotove krofne izvadite na upijajuci papir pa kad se malo ohlade.
Možete ih po želji špricom puniti djemom i posuti šećerom u prahu u koji ste stavili vanilin šećer.

|
Recept je objavila/o: munevera

Sastojci

Krofne
500g
brašna
dva
žumanjka
tri
kašike šećera
dvije
kašike ruma
jedna
kesica suhe germe
jedan
limun (korica izribana)
40g
maslaca
300ml
mlakog mlijeka
-
ulje za prženje
Posip
-
šećer u prahu
-
vanilin šećer
Fil
-
džem po želji
Razglednica

Slični recepti

Komentari na recept
Vaš komentar:
bosanskikuhar (21.01.2010 16:50:21)
Greška. Ispravljeno.
UnaJ (17.01.2010 22:49:34)
Otkad su krofne predjela?????

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013