Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Doboš torta

Doboš torta

Objavljeno 17.10.2009 u 16:20:43 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Torte Google+ account

Recept je pregledan: 37645 puta

Žumanca i šećer pjenasto izmiješajte i dodajte naribanu limonovu koricu...

Način pripreme

Žumanca i šećer pjenasto izmiješajte i dodajte naribanu limonovu koricu. Bjelanjke umutite u čvrst snijeg i naizmjenično s brašnom umiješajte u žumanca.

Od dobivene biskvitne smjese ispecite šest okruglih listova biskvita. Za kremu cijela jaja, šećer i rastopljenu čokoladu kuhajte na pari uz neprestano miješanje dok se smjesta dobro ne poveže. Zatim je ohladite i dodaje joj pjenasti maslac.

Listove premažite kremom i stavljajte jedan na drugi. Istom kremom premažite i stranice torte.

Karamel pripremite na sljedeći način: šećer stavite u tavu s debljim dnom i grijte na visokoj temperaturi dok ne poprimi svijetlosmeđu boju. Zatim ga skinite sa štednjaka, dodajte maslac i sok od limuna. Sve kuhajte dok se karamel ne rastopi.

Zadnji, šesti list narežite na 16 jednakih dijelova, pa ih prelijte vrućim karamelom.

Posluživanje: Tortu ukrasite listovima ohlađenog karamela.

Savjet: Biskvitne listove pecite na namašćenom i pobrašnjenom papiru. Papir stavite na okrenutu stranu lima i prije nego što ćete izliti biskvitnu smjesu, označite na njemu kružnim oblik kalupa torte.

|
Recept je objavila/o: nedim

Sastojci

Za biskvit
šest
jaja
180 g
šećera
180 g
oštrog brašna tip 400
-
limunova korica
Za kremu
četiri
jaja
250 g
šećera
jedan
vanilija šećer
100 g
čokolade
250 g
maslaca
Za preliv od karamela
200 g
šećera
20 g
maslaca
dvije
kašike limunovog soka
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013