Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Glavna jela » Zeljanica i sirnica na moj način

Zeljanica i sirnica na moj način

Objavljeno 08.02.2018 u 15:37:16 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Pite Google+ account

Recept je pregledan: 5874 puta

Na Aidin način.

Način pripreme

Zamijesiti tijesto za veću jufku od 700g brašna, kašika soli, dvije kašike ulja i mlake vode po portebi.

Mijesiti uz postepeno dodavanje brašna ili vode po potrebi dok se tijesto fino ne počne odvajati od prsti.

"Nakuhati jufku", to je naš pravi bosanski izraz, znači izraditi tijesto što bolje da postane mehko i podatno. Kada se pritisne prstom u sredinu kugle tijesta, da je mekano i da se polahko vraća u prvobitni oblik.

Dobro umiješeno tijesto ostaviti odstoji 20 minuta najmanje, malo pobrašnjeno ili pouljeno.

Na plahti pobrašniti mjesto gdje ćete staviti tijesto. Valjati oklagijom uz postepeno brašnjenje da se razvuče oko pola metra u presjeku. Pouljiti sa 4 do 5 kašika ulja. Preklopiti jednom jufku, pa da odstoji tako 5 minuta.

"Rastvoriti" je i podvući ruke ispod jufke i dlanovima razvlačiti od stedine prema krajevima. Razvuče se preko cijelog stola, širine 1,5 metar sa 1m, pa i više.

Rezati trake po širini stola, znači, 80cm x otprilike20cm.

Filovati po kraju jufke i pažljivo na krajevima pritisnuti, da fil poslije ne curi, ako je zeljanica ili sirnica u pitanju. Ja sam pravila zeljanicu od špinata u kombinaciji sa sirnicom.  Po dvije takve rolne koje ste filovali, preklapati unakrst, jednu preko druge.

Kada završite, spojite krajeve i jedne i druge strane, stisnite ih da se zalijepe. Dobicete oblik slova U.

Tako prebacite u tepsiju i pouljite. Radite tako dok ne potrošite jufku i fil.

Pomastite pitu i pecite na 230˘C.

Pred kraj spustite na dno rerne, da se odozdo lijepo dopeče, otprilike 3 do 4 minute.

Izvadite pitu kad lijepo porumeni, dobije zlatno-smeđu boju.

Poprskajte onako iz ruke sa malo vode. Pomastite puterom i vratite minutu dvije u rernu.

Kada izvadite prelijte pitu sa istopljenim mileramom ili vrhnjem. U slast vam bilo.

|
Recept je objavila/o: Aida Melkić

Sastojci

Tijesto za jufke
700g
brašna
jedna
kašika soli
dvije
kašike ulja
-
mlake vode po portebi.
Fil
-
po želji
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013