Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Predjela » Tijesto s kvascem

Tijesto s kvascem

Objavljeno 14.12.2011 u 21:05:56 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Ostalo Hljeb i peciva Google+ account

Recept je pregledan: 13286 puta

Od tijesta s kvascem priredi savijače od dizanog tijesta i sl...

Način pripreme

Tijesto s kvascem pripravljaj na toplom mjestu, a i sav pribor, koji pritom upotrebljavaš, mora biti malo ugrijan.

Kvasac isprobaj ovako:
U lončić stavi nekoliko kašika mlakog mlijeka.
U njega umrvi 20-30g kvasca i dodaj kašikicu šećera i kašikicu brašna.
Ako je kvasac svjež i dobar, dići će se za nekoliko minuta.
Stari i pokvareni kvasac, koji se dugo ne diže, nemoj dodavati tijestu, jer se tijesto neće dignuti.

1kg bijelog, puder brašna prosij u zdjelu.
U sredini udubi jamicu, ulij u nju dignuti kvasac, primiješaj malo brašna i ostavi da stoji.

U međuvremenu umuti u lončiću približno 250ml mlakog mlijeka, 80-100g masla ili maslaca, 80-100g šećera i 2-5 žumanca.
Dobro promiješaj, zatim dodaj uzdignutom kvascu brašno.
U brašno stavi malo fino rendane korice od limuna ili vanilije i malu kašikicu soli.
Brašno lagano izmiješaj u tijesto i mijesi tako dugo, dok se ne počne odvajati od ruke (ili od žica na mikseru) i praviti mjehuriće.
Zatim ga stavi na toplo mjesto i pusti da se diže oko 2 sata.

Od tijesta s kvascem priredi savijače od dizanog tijesta i sl.

Kvaliteta tijesta ovisi o žumancima i maslu, tj. tim više žumanaca i masla, tim finije tijesto.

Tijesto s kvascem možeš prirediti i na slijedeći način:
Stavi kvasac da se diže kao što je gore opisano. U zdjeli, u kojoj želiš prirediti tijesto, pjenasto umuti maslac ili maslo.

Dodaj postepeno žumanca, zatim šećer i naribanu koricu od limuna.
Sve zajedno miješaj oko 15 minuta, da smjesa postane pjenasta.
Zatim dodaj oko 250ml mlakog mlijeka, (tijesto će biti finije, ako dodaš slatko vrhnje umjesto mlijeka), dignuti kvasac, 1kg bijelog prosijanog brašna i kašikicu soli.
Miješaj tijesto i istuci kuhačom ili mikserom koji ima dodatke za tijesto.
Ukoliko je tijesto premekano, dodaj brašna, a ukoliko je pretvrdo, dodaj malo mlijeka.
Tada ga ostavi na toplom mjestu, da se diže.

Tijesto s kvascem možeš prirediti i bez jaja s mlijekom, kojemu si dodala jednu kašiku masla, maslaca ili ulja.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

Tijesto s kvascem
-
bijelo puder brašno
-
kvasac (najbolje sviježi)
-
mlijeko
-
žumanca
-
šećer
-
maslac ili maslo
-
so
-
korica od limuna ili vanilije
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013