Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Semofreddo od bjelanjaka i kupina

Semofreddo od bjelanjaka i kupina

Objavljeno 09.07.2012 u 21:46:34 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Dezerti od voća Google+ account

Recept je pregledan: 11366 puta

Idemo lagano potrošiti 6 bjelanjaka koji su nam ostali od prethodnog semifredda koji je za bazu imao žumanjke ovaj semifreddo će imati za bazu meringu all italiano. Jako je važno da se poštivaju temperature i da se sastojci ručno umiješaju zbog toga da u njima ostane što više zraka a što manje vode. Što se tiče tučenog vrhnja koristiti normalno, mliječno vrhnje, zbog masnoće i kremoznosti deserta ali, ako neko želi, može se koristiti i biljno vrhnje s tim da se mora računati da desert neće imati onu kremoznost kao sa normalnim tučenim vrhnjem.

Način pripreme

Kupine oprati hladnom vodom i usitniti u blenderu ili štapnim mikserom.
Na laganoj vatri ušpinati 250 gr šećera i 50 ml vode. Kada šećerni sirup dosegne temperaturu od 110 °C počnite mikserom praviti snijeg od 6 bjelanjaka i 50 gr šećera. Kada šećerni sirup dosegne temperaturu od
121 ËšC skinite ga sa vatre i lagano sipajte u snijeg dok se smjesa nesgusne i dok joj se temperatura ne spusti na sobnu.
U tako pripravljenu smjesu ručno umješajte usitnjene kupine miješajući od dna posude prema gore dok se masa ne ujednači.
Od 500 ml slatkog vrhnja napraviti šlag i ručno ga, istim načinom, umiješati u pripravljenu smjesu, a zatim je lijevati u kalup i staviti u zamrzivač na minimalno 3 sata.

Smjesa se može sipati i u male silikonske ili obične kalupe.

Prije posluživanja semifreddo izvadite iz zamrzivača na par minuta da otpusti i na dio koji ćete rezati stavite svježe narezano voće ili, po želji, narezane fete semifredda prelijte odgovarajućim voćnim preljevom.
Voće ne stavljati na tortu koju vraćate u zamrzivač da se nebi smrzlo.

|
Recept je objavila/o: divlji prasac

Sastojci

Semofreddo od bjelanjaka i kupina
6
bjelanjaka
400 gr
kupina
300 gr
šećera
50 ml
vode
500 ml
vrhnja za šlag
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013