Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Rolat baklava

Rolat baklava

Objavljeno 14.02.2018 u 07:55:34 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Slatke pite Google+ account

Recept je pregledan: 7412 puta

Urolati i redati u

Način pripreme

Napravite agdu od 5 čaša šećera (male čašice pvc od jogurta) 3 čašice vode, da se kuha (desetak min).

Fil: 300g mljevenih oraha, i malo nasjeckanih. Mlijeka tek toliko da se masa ujedini (ne smije biti žitko) i 3 fildžana šećera.

Za premazivanje jufki: 3 jaja, odvojiti žumanjke i bjelanjke. Bjelanca umutiti sa 3 čašice (od jogurta) šećera, žumanjke umutiti sa jednom malom pavlakom (kiselo vrhnje 20 %) pola čaše ulja, 4 kašike griza, jedan prašak za pecivo.

Kada umutite, sastavite lagano obje mase.

U original receptu ide: mazati prvu koru (list jufke ) pa na nju poredati još četiri i mazati ih. Petu staviti, pa na nju po rubu poredati fil, a ostali dio pomastiti sa puterom ili premazati sa četkicom, masom za mazanje.

Urolati i redati u uži dublji pleh. Tako dobijete tri rolata, malo veča i deblja. Pomastite ih istopljenim puterom i pecite na 180˘C.

Kad dobiju lijepu boju pomalo smanjujte temperaturu dok se ispeće.

Zaljev ste napravili, taman treba biti prohladjen, polahko poljevajte po baklavi. Ako malo ostavite za posuti pri serviranju, bilo bi super.

Tokom pečenja, učinit će vam se da sav fil izadje, ali ne, do kraja pečenja, to sve lijepo uvri.

Za orginalni recept trebaju vam dva pakovanja jufki ili kg.



Ja sam imala pri ruci jedno pakovanje, pa sam mazala po tri kore i na treću stavljala fil.

Dobila sam 4 rolata od 12 listova. Po meni to je dovoljno. U slast vam bila ako se odlučize napraviti.

|
Recept je objavila/o: Aida Melkić

Sastojci

Agda-zaljev
pet
čaša šećera
tri
čašice vode
Fil
300g
mljevenih oraha
malo
nasjeckanih oraha
malo
mlijeka
tri
fildžana šećera
Za premazivanje jufki
tri
jaja
tri
čaše šećera
jedna
mala pavlaka 20%mm
četiri
kašike griza
jedan
prašak za pecivo
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013