Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Predjela » Pržena riječna riba

Pržena riječna riba

Objavljeno 30.03.2011 u 11:34:58 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Jela od ribe Mezetluci Od riba, morskih plodova Google+ account

Recept je pregledan: 61502 puta

Na prvi pogled ribu je vrlo jednostavno pržiti, međutim...

Način pripreme

Svaku ribu možete pržiti ali najbolje vrste za prženje su: smuđ, pastrmka, som, šaran, štuka, deverika... 

Ribu najprije očistite, a zatim je poprijeko zarežite nožem na više mjesta. Ako je riba krupnija, izrežite je na komade. Tako pripremljenu ribu posolite i ostavite da stoji u većoj posudi na hladnom mjestu.

U tavu za prženje stavite toliko ulja da riba bude prekrivena do polovice. Ribu uvaljajte u brašno, dobro je otresite i stavite na vruće ulje. Nikada ne pretrpavajte tavu sa ribom koju pržite. Kad je jedna strana pržena, ribu okrenite i ispržite sa druge strane.

Na prvi pogled ribu je vrlo jednostavno pržiti, međutim da nije lako uvjerili su se mnogi. Sve ovisi o temperaturi ulja. Ako je ulje pregrijano, riba će izvana zagorjeti, a ostati nepečena, a ako je ulje hladno, meso će se raspasti.

Dobro pržena riba mora imati rumenu boju, izvana je hrskava, a iznutra meka i sočna.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

Pržena rječna riba
-
riba
malo
soli
-
ulje
-
brašno
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013