Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Predjela » Prirodno konzerviranje krastavaca

Prirodno konzerviranje krastavaca

Objavljeno 18.10.2011 u 10:26:09 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Salate Google+ account

Recept je pregledan: 32044 puta

Na svaku litru vode staviti 70 grama kuhinjske soli.

Način pripreme

Krastavce-kornišone oprati u mlakoj vodi, kako bi sa njih odstranili svu nečistoću.

Zatim poslagati u čistu teglu od 5 litara i preliti vodom.
Vodu izručite u šerpu, pa izmjeriti koliko ima litara.
Na svaku litru vode staviti 70 grama kuhinjske soli.
Šerpu sa vodom i solju staviti na šporet da proključa 5 minuta.
Skinuti sa šporeta i ohladiti, pa nalili krastavce u tegli.
Poklopiti tanjirićem i ostaviti da stoje tačno nedelju dana.
Poslije sedam dana izručiti krastavčiće u đevđir (cjediljku) i isprati ih u hladnoj vodi.
Teglu oprati.
U čistu teglu naredati krastavce.
Dodati po koju opranu ljutu papričicu, 2 lista lovora, 20 zrna gorčice, 20 zrna bijelog bibera, 2 struka opranog kopra, 1 korjen hrena očišćen i opran.

Krastavce poredane sa začinima, koji će im dati pikantan ukus, preliti razblaženim sirćetom (staviti vodu da ključa, zatim dodati eksencije, voćno ili vinsko sirće po ukusu, ali da bude malo kiselije, rashladiti i pripremiti za prelivanje krastavaca).

Tegle povezati i držati u ostavi na hladnom.

Napomena:
pri drugoj etapi konzerviranja krastavaca ne dodavati so, jer su krastavci u periodu od 7 dana uzeli potrebnu količinu soli za konzerviranje.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

Prirodno konzerviranje krastavaca
-
krastavci, kornišoni
-
voda
-
kuhinjska so
-
po želji ljuta papričica
-
list lovora
-
zrna gorčice
-
zrna bijelog bibera
-
kopar
-
korjen hrena
-
eksencija ili sirće
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013