Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Prhko lisnato tijesto sa vanilin kremom

Prhko lisnato tijesto sa vanilin kremom

Objavljeno 15.10.2012 u 17:42:43 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 16412 puta

vanilija, prhko tijesto...količina tijesta za dvanaest komada...

Način pripreme

Tijesto:
Prosijati 100g brašna za pite i kolače u zdjelu. Napraviti udubljenje u brašnu.
Staviti prstohvat soli, 100g maslaca isjeckanog na kockice i 60ml hladne obične vode u udubljenje.

Miješati smjesu kašikom (ne prstima jer se maslac brzo topi) sve dok se brašno ne poveže s vodom.

Oblikovati smjesu brzo(da ne bude dugo podložno prstima) u jufku.

Posuti glatku površinu sa malo brašna, staviti tijesto, posuti tijesto sa malo brašna.
Razviti jufku debljine 0,5 mm.

Postupak: Prebaciti desni kraj jufke, pa lijevi kraj jufke, te posuti sa malo brašna i razviti do debljine 0,5 mm.
Prebaciti prednji kraj jufke, pa zadnji kraj jufke, te posuti sa malo brašna i razviti do debljine 0,5 mm.

Ponoviti postupak dva puta.


Staviti tijesto u frižider na sat vremena.

Izvaditi tijesto iz frižidera i razviti do debljine 0,7 mm.

Isjeći čašom krugove od tijesta. Ostatak tijesta oblikovati u jufku i ponavljati postupak dok se sve tijesto ne istroši.
Treba biti ukupno 12 krugova.

Krugovi se poredaju u neljepljivi kalup za muffine.
Ne treba mastiti udubljenja, niti podlagati papirom zato što je tijesto masno i neće se zalijepiti za površinu.

Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C.

Rešetku postaviti na pola rerne. Peći tijesto dok ne zarumeni, postane svijetlo zlatne boje.

Kada se tijesto ispeče, mora biti prhko.

Izvaditi komade pečenog tijesta i posuti ih šećerom u prahu.

Krem:
60g pudinga, 2 velike kašike šećera i 2 vrećice vanilin šećera mutiti sa 100ml mlijeka dok ne nestane grudvica.
Istresti smjesu u lonac, kuhati dok se ne počnu stvarati balončići na površini.
U toku kuhanja miješati povremeno.

Dodati 300ml mlijeka i brzo(da se ne stvaraju grudvice) miješati dok smjesa ne postane gusta. Premazati tanko maslacem da se ne stvara korica na površini.
Smjesa se treba ohladiti.

U 200ml slatkog vrhnja dodati jednu vrećicu šlagfixa i umutiti u čvrst snijeg.

Dodati smjesu sa pudingom i mutiti dok smjesa ne postane glatka.

Napuniti špric smjesom i ukrasiti lisnato tijesto kao na slici.

|
Recept je objavila/o: BHsanjalica

Sastojci

Tijesto
brašno za pite i kolače
-
prstohvat soli
100g
maslaca
60ml
hladna obična voda
-
šećer u prahu
Krem
60g
pudinga od vanilije
dvije
velike kašike sitnog šećera
dvije
vrećice vanilin šećera
400ml
mlijeka
-
maslac
200ml
slatkog vrhnja
jedna
vrećica šlagfiksa
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013