Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Glavna jela » Osnova bijelog sosa od brašna

Osnova bijelog sosa od brašna

Objavljeno 09.12.2010 u 14:56:53 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Umaci, prelivi, marinade Google+ account

Recept je pregledan: 20910 puta

Svim bijelim sosovima preporučljivo je...

Način pripreme

40 grama maslaca, 40 grama brašna, tričetvrt litre mesne vode - supe.
Kuha se 20 do 30 minuta.
Omanja šerpa pristavi se na vatru sa maslacem. Kada se masalc zagrije, saspe se brašno i polako miješa. Ne smije se ostaviti da brašno porumeni, već mora ostati bijelo.
Tada se po malo sipa i neprestano miješa mesna voda-supa, pa se ostavi da se iz tiha kuha 20-30 minuta.

Tada se posoli i prema ukusu doda biber ili crvena paprika, sirće ili limunov sok, a kada se doda još začin, kao peršun, kopar, mažuran, ruzmarin, bijeli luk ili neki drugi, od čega će sos dobiti pretežni ukus.

Takav sos će dobiti ime onog dodatka od čega je dobio pretežni ukus.

Svim bijelim sosovima preporučljivo je, kada su već gotovi, dodati 10-15 grama sviježeg maslaca.

|
Recept je objavila/o: bosanskikuhar

Sastojci

Za 5 osoba
40g
maslaca
40g
brašna
-
tričetvrt litre mesne vode ili supe od mesne kock
-
začin po želji
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013