Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Predjela » Masna pogača

Masna pogača

Objavljeno 19.02.2014 u 12:08:13 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Hljeb i peciva Google+ account

Recept je pregledan: 16352 puta

Odlična je ako se služi vruća, ali isto tako ništa manje nije ukusna i lijepa i sutradan.

Način pripreme

U 1/2 litra mlakog mijleka podmijesiti kvasac sa šećerom. U posebnom sudu pomiješati brašno i so. U sredinu posude sa brašnom dodati uskisao kvasac, ulje i jaje. Tijesto izmijesiti i razviti ga prema obliku suda u kome će se peći.

Posebno umutiti jedno žumance i njime premazati pogaču. Makazama zasjeći pogaču po ivici i eventualno po sredini, kako bi se prilikom pečenja dobili lijepi ukrasi. Prvih 10 minuta peći u zagrijanoj rerni nepokriveno tijesto, a zatim narednih 20-25 minuta prekriveno bijelim papirom.

Posljednjih 5 minuta otklopiti pogaču da bi korica dobila zlatnorumenu boju.

Pogača se odmah peče, tijesto prethodno ne treba da uskisne, čime se dobija na brzini, tako da zajedno sa pečenjem nije potrebno više od 50 minuta.

Odlična je ako se služi vruća, ali isto tako ništa manje nije ukusna i lijepa i sutradan.

|
Recept je objavila/o: Darjana Rudakijević Grabovac

Sastojci

Masna pogača
1kg
brašna
jedan
kvasac (40g)
500ml
mlljeka
jedna
kašičica šećera
tri
kašičice soli
jedna
čaša ulja
jedno
cijelo jaje
jedno
žumance za premaz
Razglednica

Slični recepti

Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013