Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Makovnjača

Makovnjača

Objavljeno 21.11.2009 u 15:05:35 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Ostalo Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 19555 puta

Izmješajte samljeveni mak, šećer, vanilin šećer, med, cimet i ribanu limunovu...

Način pripreme

Sadržaj jedne vrećice kvasca i jednu kašikicu šećera otopite u pet kašika mlakog mlijeka i ostavite na toplom mjestu 15 minuta.

Brašno naspite u zdjelu, dodajte so, ostale sastojke i kvasac, dobro izmješajte i tucite kuhačom dok se ne pojave mjehurići.

Tijesto pokrijte i ostavite da stoji na toplom mjestu 50 minuta.

Kad je dovoljno dignuto prebacite ga na radnu površinu i dobro izvaljajte na 1/2cm debljine, namažite nadjevom, zavijte, položite na namašten lim i ostavite još 10 minuta da se diže.

Namažite jajem i pecite u rerni na temperaturi od 200-220°C, 40-50 minuta.

Nadjev: Izmješajte samljeveni mak, šećer, vanilin šećer, med, cimet i ribanu limunovu koru s vrelim mlijekom u gustu masu. Tada dodajte grožđice.

Ohlađenim nadjevom punite tijesto.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

Makovnjača
jedna
vrećica suhog ili 20g svježeg kvasca
400g
brašna
malo
soli
50g
šećera
125ml
mlijeka
dva
jaja
80g
rastopljenog maslaca
malo
ribane korice od limuna
Nadjev
200g
samljevenog maka
100g
šećera
jedan
vanilin šećer
dvije
kašike meda
pola
kašikice cimeta
jedan
limun (ribana kora)
75ml
mlijeka
50g
grožđica
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013