Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Jabukova štrudlica Jabukova pita

Jabukova štrudlica Jabukova pita

Objavljeno 20.10.2012 u 01:11:21 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Slatke pite Dezerti od voća Google+ account

Recept je pregledan: 9702 puta

Recept od nene...

Način pripreme

Fil: Pet velikih slatkih jabuka oprati, oguliti, nairendati. Ostaviti da odstoje 10 min. Primijetiti ćete da su ispustile sok, zbog čega ih morate iscijediti. Sok koji ostane od iscijeđenih jabuka ne morate baciti, ali vam nije potreban za ovaj recept.

U iscijeđene jabuke staviti 4 velike kašike šećera, 1 malu kašićicu cimeta i vrećicu vanilin šećera. Ukusan je fil i bez cimeta, po želji.

Tijesto: Prosijati 1kg brašna za pite i kolače. Napraviti udubljenje u sredini. Staviti 1 jaje, 2 kašike ulja i prstovhat soli. Tijesto ukuhati sa toplom tečnosću (1dl mlijeka i 2dl vode) i oblikovati u jufku. Pomastiti jufku, umijesiti pa ostaviti da odstoji 30min-1h. Prepoloviti na dvije jufke, umijesiti, pomastiti jufke, ostaviti da odstoje 30min-1h, umijesiti. Temperatura sobe treba biti topla, u suprotnom jufka poćne pucati prilikom razvlačenja. Pobrašniti površinu stola, staviti jednu jufku, pobrasniti, te razviti oklagijom u precnik 50cm. Premazati uljem, staviti da odstoji 10min. Razvući tijesto prstima do debljine 1mm. Površina stola prečnika 1-1,5m treba biti pokrivena tijestom debljine 1mm. Posuti svu površinu sa malo griza. Redati (kao kod običnog bureka, ne polaganog) fil na rubove stola, pusuti sa malo griza, nakapati jabuke sa malo maslaca, razvući malo krajeve jufke prstima i prebaciti preko. Jufka se isteže prema sebi, malo se urola, isteže se prema sebi, premjesti se na drugi kraj, i tako u krug. Ponavlja se postupak. Kada se više ne može ponavljati postupak, tj. kada ostane tanko tijesto precnika 5mm, ono se presiječe na pola. Urola se prema unutra. Na kraju dobijete prsten čije krajeve pomaknete do krajeva stola. Prsten treba biti debljine 1,5cm. Prsten se presiječe poprečno, ostavi se komad duzine 10cm, presiječe se, itd. Na kraju dobijete komade debljine 1,5cm, dužine 10cm. Drugu jufku tretirati isto kao i prvu.

Premazati tepsiju sa malo ulja, redati komade na tepsiju i premazati ih istopljenim maslacem. Peći ih u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C, dok ne porumene. Izvaditi iz rerne. Trebaju biti hrskave. Posuti šećerom u prahu i poslužiti. Jede se toplo. Ako ne pojedete u toku dana pojesti friško napravljenu jabukovu pitu/štrudlice, sutra će postati malo žilave, ali ne bacajte ih, nego napravite agdu (ukuhana voda sa šećerom) i prelijte ih.

|
Recept je objavila/o: BHsanjalica

Sastojci

Tijesto
-
brašno za pite i kolače
-
jaje
-
ulje
-
so
-
obično mlijeko
-
voda
Fil
-
pšenični griz
-
maslac
-
sitni šećer
-
cimet
-
vanilin šećer
Za preliti i posuti pitu
-
maslac
-
šećer u prahu
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013