Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Fina krempita

Fina krempita

Objavljeno 21.11.2012 u 11:20:38 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 18230 puta

Stari recept za fine krempite.

Način pripreme

Pripremimo 250 grama bijelog brašna, kašiku vinskog sirćeta, jedno žumance, malo soli i od prilike 100ml vode.
Sve to zamjesimo u mekano tijesto i ostavimo 20 minuta da se odstoji.

Zatim na radnoj površini sa oklagijom razvijemo tanku koru.
Na sredinu kore stavimo parče maslaca.

Tijesto previjemo tri puta sa po 20 minuta odmora.
Četvrti put razvijemo dvije tanke kore i ispečemo prvo jednu, pa posle toga drugu u vrućoj rerni.

Kada se kore ohlade, jednu od njih namažemo hladnim kremom od vanile, a drugu rasječemo na kocke, stavimo preko krema (ovako se mnogo lakše sijeku komadi).

Krem: 6 žumanaca umutimo sa 100 grama šećera u prahu i dodamo 50 grama brašna.

Ovoj masi dodamo 400ml mlijeka i na blagoj vatri stalno miješajući kuhamo dok se zgusne.

Na kraju dodamo i umućenu pjenu od 6 bjelanaca, zaslađenu sa 60 grama šećera.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

Tijesto
250g
bijelog brašna
jednu
kašiku vinskog sirćeta
jedno
žumance
malo
soli
-
oko 100ml vode
250g
maslaca
Krem
šest
jaja (odvojeno bjelanca i žumanca)
160g
šećera u prahu
50g
brašna
400ml
mlijeka
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013