Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Čokoladna torta Aidina

Čokoladna torta Aidina

Objavljeno 24.02.2018 u 08:45:02 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Torte Google+ account

Recept je pregledan: 2584 puta

Topi se u ustima.

Način pripreme

Razdvojiti žumanjke i bjelanjke.

Istopiti jednu čokoladu na pari, dodati izrezani puter u čokoladu da se otopi.

Žumanjke umutiti sa sedam kašika šećera. Kada se dobije jednolična masa i istopi šećer u žumanjcima, dodati istopljenu čokoladu sa puterom.

Pripremiti tepsiju, dublju , veličine 30-32cm.

Uključiti rernu na 180C°.

Umutiti bjelanjke sa prstohvatom soli u čvrst snijeg.

Sa lopaticom uz blago miješanje, dio po dio, umiješati bjelanjke u drugu masu. Ja miješam lopaticom samo jednu stranu.

Prosijati u masu sedam kašika brašna i prašak za pecivo.

Opet lopaticom polako sve umiješati.

Tepsiju dobro namastiti puterom i posuti brašnom. Izliti masu.

U rerni peći na 180˘C. Ako počne tamniti, smanjiti na 170˘C. Po potrebi smanjiti opet. Peče se ukupno približno 20 minuta.

U dublju posudu nasuti 400ml slatkog vrhnja, prije nego dodje do ključanja skloniti sa ringle i izlomiti 200g čokolade za kuhanje. Miješati da se istopi i zgusne. Samo po par sekundi vraćati na ringlu da se lakše zgušnjava. Ja sam tako radila.

Pečen biskvit izbockati i preliti čokoladom. Ostaviti malo u zamrzivač da se stegne, pa onda u frižider.

|
Recept je objavila/o: Aida Melkić

Sastojci

Aidina čokoladna torta
sedam
jaja srednje veličine
sedam
kašika šećera
sedam
kašika brašna
150g
putera
300g
kvalitetne čokolade za kuhanje
-
prstohvat soli
400ml
slatkog vrhnja za kuhanje
jedan
prasak za pecivo
-
ukras po želji
Razglednica

Slični recepti

Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013