Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Glavna jela » Ćevapi u lepinji

Ćevapi u lepinji

Objavljeno 27.05.2012 u 11:18:16 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Jela sa žara Google+ account

Recept je pregledan: 77841 puta

Kombinacija sa veprovinom, srnetinom i klepetinom su dobro došle

Način pripreme

Priprema ćevapa:
Meso izrezati na kockice,posoliti i dodati papra po želji.
Prokuhati 4 cijela češnja češnjaka u 100 ml vode, ostaviti da se skroz ohladi, preliti preko mesa, promiješati i ostaviti da odstoji u frižideru 24 sata.
Meso koje je odstajalo minimalno 24 sata u frižideru 2 puta samljeti na srednju šajbu na mašinu za meso i dobro izmiješati rukama, u mašini za tijesto ili mikserom sa dva spiralna nastavka.
Smjesu ostaviti 4-5 sati na sobnoj temperaturi da odstoji i nakon toga je vratiti u frižider gdje može stajati do dva dana.
Ćevape oblikovati sa špricom za punjenje ili na mašini za meso koja ima nastavak za punjenje i peći na jakoj vatri i podmazivati roštilj sa junećim lojem dok se peku. Ćevapi se ne smiju prepeći i u sredini trebaju biti roza boje kad su pečeni.

Priprema lepinja:
Kvasac otopiti u 1 dcl mlake vode, dodati žlicu šećera, dobro promiješati i ostaviti da se digne cirka 15-tak minuta na sobnoj temperaturi.Pomiješati brašno i sol, dodati otopljeni kvasac i 500 ml vode i mijesiti (ručno ili mikserom) dok ne dobijemo glatko i vrlo mekano tijesto.Kad je tijesto dobro zamiješeno ostaviti ga da se diže na toplom dok se ne udvostruči.Kad se tijesto diglo ponovo ga premijesiti i ostaviti da se diže.
Kad se tijesto dignulo po drugi put podijeliti ga na 6-8 loptica (zavisi koju veličinu lepinja želite) i posložite na radni stol, pokrijte sa čistom krpom i ostavite da se dižu 20-30 minuta.
Svaku lopticu pospite sa brašnom, malo stanjite i stavite u pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje.
Lepinje namažite žumanjcem i po želji pospite sa sezamom,makom, kimom, soli ili nekim drugim sjemenkama.
Pečnicu zagrijte na 230 C i pecite lepinje dok se ne ispeku, tj. dok ne dobiju lijepu boju.(cirka 20-tak minuta)
Izvaditi iz pećnice i zamotati u krpu da otpuste.
Lepinje prerezati na pola, napariti na ćevapima ili lagano natopiti sa juhom od kocke ali paziti na količinu juhe da ne budu gnjecave.


|
Recept je objavila/o: divlji prasac

Sastojci

Sastojci za čevape
1500 g
junetine od vrata ili plećke
500g
janjetine od vrata i plećke
četiri
češnja češnjaka
-
sol
Sastojci za lepinje
1000g
mekog brašna
12g
suhog ili 30g svježeg
jedna
žlica soli
jedna
žlica šećera
700ml
mlake vode
jedan
žumanjak za premazivanje
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013