Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Bülbül baklava

Bülbül baklava

Objavljeno 08.05.2015 u 12:08:56 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 28678 puta

Fantazija od baklave.

Način pripreme

Puter istopiti tj. da kuha sve dok počne dobivati tamnožutu boju.

Upržen puter uliti u manju zdijelicu i staviti na vruću vodu, kao što je na slici.

Mljevene orahe i griz ujediniti.

List jufke četkicom premazati uprženim puterom, pa zatim jufku posuti orasima i sa oklagijom savijati jufku (oklagija što tanja to bolje).

Dok je oklagija u jufki, sa objema rukama pažljivo do željene duzine jufku na sredinu oklagije zbit i svaku jufkicu presjeći preko pola i savijati u krug, (kao na slici). Kada se sve jufke utroše, svaki krug baklave napuniti krupno sjeckanim orasima i ponovo ih premazati puterom.

Prekriti backpapirom i peći na 170°C.

 

Agda/sirup: U šerpu uliti vodu, oba šećera i kružiće limuna, pa kuhati na laganoj temperaturi.  Agda je gotova kada polako klizi sa kašike.

Hladnu baklavu sa hladnom agdom/sirupom preliti.

|
Recept je objavila/o: Alma Akkoc

Sastojci

Bülbül baklava
500g
jufke za baklavu
400g
mljevenog oraha
200g
griza
200g
krupno sjeckanih oraha
250g
putera
Agda
1kg
šećera
5000ml
vode
jedan
limun
jedan
vanilla šećer
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013