Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Bajramska baklava 1

Bajramska baklava 1

Objavljeno 23.09.2015 u 10:19:45 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 35442 puta

Vrhunska baklava!

Način pripreme

Puter u manjoj šerpici kuhati da dobije tamnožutu boju. Upržen puter ulit u manju zdijelicu i staviti na toplu vodu.

Na listove jufke staviti tepsiju i izrezati je veličine dna tepsije.

Tepsiju premazati puterom, pa redati jufku na jufku do 4 reda, a između svakog lista jufke puterom nakapati. Na četvrti red jufke nanijeti pola mljevenih oraha, zatim redati ponovo jufku i izmedju ubacivati komadiće (odreske jufke) poprskati malo puterom, pa posuti polovinom sjeckanih oraha. Ponavljati postupak da se utrose svi orasi i jufka.

Baklavu dobro rukama pritisnuti, pa premazati puterom.

Baklavu izrezati i prekrit backpapirom.

Peci na 170°C.



Priprema agde-sirupa: U šerpu uliti vodu, oba šećera i limun. Kuhati na laganoj temperaturi. Agda je kuhana kada se promjesi kašikom i zadnja kap sa kašike se počne razvlačiti. Hladnu baklavu sa hladnom agdom-sirupom preliti i backpapirom prekriti, pa tepsijom za 1 broj manjom ravno poklopiti. Na tepsiju staviti šerpu vode da se površina baklave ne podiže.

 

|
Recept je objavila/o: Alma Akkoc

Sastojci

Baklava
500g
jufke za baklavu
400g
mljevenih oraha
400g
sjeckanih oraha
250g
putera
-
pistacije za ukrasit
Agda, zaljev, sirup
1kg
šećera
600ml
vode
dvije
vrećice vanila šećera
četiri
šajbice limuna
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013