Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Glavna jela » Ajvar

Ajvar

Objavljeno 20.09.2011 u 09:12:27 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Sir i namazi Od povrća Umaci, prelivi, marinade Google+ account

Recept je pregledan: 39560 puta

Zatim oguliti, odstraniti kožicu i sjemenke. Isto uraditi i sa patlidžanima.

Način pripreme

Patlidžane i paprike ispeći.
Kada su pečene pokriti ih čistom salvetom da malo odstoje.

Zatim oguliti, odstraniti kožicu i sjemenke.
Isto uraditi i sa patlidžanima.

Kada se malo ocjede, samljeti ih u mašini za meso.

Staviti ih u širi sud i peći uz stalno miješanje.

Dodati pola ulja i bijeli luk.

Kada masa postane dovoljno gusta, pred kraj pečenja dodaje mu se so i sirćetna kiselina (eksencija) i ostatak ulja.

Vreo ajvar se sipa u čiste prokuhane tople tegle, poveže celofanom ili se stavljaju poklopci.

Potrebno je da se pokrije toplom dekom ili ostavi u zagrijanoj rerni.

Ajvar se može pasterizovati.
Napunjene tegle stave se u sud s toplom vodom, zagriju do 90°C i ostave na toj temperaturi oko 30 minuta.
Potrbno je paziti da se zagrijava postepeno da ne bi došlo do pucanja tegli.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

Ajvar
6kg
crvenih roga paprika
šest
plavih patlidžana
50g
soli
1200ml
ulja
četiri
kašike eksencije
jedna
glavica bijelog luka
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:
enisa.s (29.04.2014 12:56:24)
najukusniji ajvar je sa dodatkom paradaiza a bez eksencije i naravno sa otprilike 50kg paprika makedonskih po mogucnosti, pozdrav

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013