Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članci

Članci - posljednji objavljeni

Šta dodati majonezi? Evo nekoliko ideja za dopunjavanje majoneze! Andaluzijski umak: dodajte majonezi kašiku ukuhanog paradajza i sirovu papriku narezanu na sitne rezančiće. Ružičasti umak: u majonezu umiješajte sok svježeg paradajza i malo limunova soka. Služite uz račiće ili ribe. Tirolski...
Šta treba znati o pečenju na roštilju Roštilj treba da bude dobro zagrijan da bi se površina mesa brzo zapekla i da hranljivi i aromatični sokovi ne bi iscurili. Komadi mesa koji se u obliku šnicle peku na roštilju treba da budu ravni. Sve neravnine i ispupčenja brže će zagoriti pa nećete moći lijepo i ravnomjerno da...
Gastro eko fest Hrana sa sevdahom Čevrti gastronomski festival u Sarajevu HRANA SA SEVDAHOM Trg oslobođenja - Alija Izetbegović, Sarajevo, 20.-23. april 2011. U Sarajevu će se od 20. do 23. aprila održati već tradicionalni četvrti po redu Gastro-eko fest s motom "Hrana sa sevdahom“. Tokom četverodnevnog...
Margarin Margarin je nadomjestak za maslac. Dobiva se od čistih biljnih sirovina, a po boji i okusu je sličan maslacu. U prometu se dobiva uz dodatak od 0,1-0,3% škroba, koji se lagano dokazuje jodom, jer jod boji škrob plavo. Margarin je pronašao hemičar Meges-Mouries, godine 1870.
Šta treba jesti u toku dana Mliječni proizvodi: pola litra mlijeka, ako jedete meso u protivnom treba smanjiti količinu mlijeka imajući u vidu da pola litra mlijeka zamjenjuje oko 100g mesa. Sve vrste nemasnoga sira (najbolji mladi sir, bijeli...) uz jedan ili oba glavna obroka. Mesa, ribe ili jaja: oko 80g mesa ili...
Kako je nastala Sacher torta Priča o Sacher torti počinje ovako: 1382. Godine, austrijski vojvoda Metternich priredio je većeru za plemiće. Želeći zadiviti uvažene goste, tražio je da njegov dvorski slastičar priredi desert koji ga neće postidjeti. A desilo se da je glavni slastičar bio bolestan, pa je tada...
Klinčić Jedan od najpopularanijih zimskih začina svakako je klinčić (Syzygium aromaticum ili Eugenia caryophyllata). To je osušeni pupoljak cvijeta drveta iz porodice Myrtaceae. Njegovi pupoljci se beru neposredno prije cvatnje. Potiče iz Indonezije, a kao začin se koristi širom svijeta. Uzgaja se...
Historija pizze, prednosti i mane Originalna pizza je nastala u Italiji kao sirotinjska hrana. Seljaci su imali svoje brašno, rajčice, sir i ostale potrepštine i od toga pravili razne vrste, ovisno od toga što su u tom trenutku imali kod kuće. Tijesto je bilo puno deblje nego što je danas, jer se išlo na to da ljudi ne...
Čaša jogurta svako jutro Biće vam od velike koristi ako se naviknete da svakog jutra popijete na prazan želudac jednu čašu jogurta (ne hladnog), koja sadrži blagotvorne prirodne fermente. Oni će eliminisatl svaki osjećaj nadutosti i na taj način pripremiti organizam za jedan aktivan dan. Još je bolje ako...
Kako odstraniti miris ribe sa suda Ostatak mirisa ribe sa tave ili drugog suda možete odtraniti ako uzmete na spužvu soli i istrljate sud. Ako je u pitanju teflon pazite da ne oštetite sloj teflona. Poslije soli ga isperite čistom vodom. Mirisa ribe će nestati.

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013