Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Vrijeme zimnice

Vrijeme zimnice

Objavljeno 15.05.2013 u 09:51:20 u kategoriji/kategorijama: Kategorije SavjetiMnoge narodne tradicije, pa i naša bosanska, uključuju i pripremanje zaliha zdrave hrane za zimski period godine.

Od davnina su ljudi smišljali načine kako da očuvaju najbolje voće i povrće kao zalihu za duži period.

I u današnje vrijeme, mnogi naši sugrađani poštuju tradiciju spremanja zimnice, i čitave porodice uživaju u prirodnim i zdravim salatama, džemovima, sokovima ili voće i povrće zamrzavaju u svježem stanju za zimsko uživanje u kolačima od voća ili drugim slatkim iznenađenjima.

Iako svaka vjećta domaćica već zna koliki je posao spremanje zimnice, nije zgoreg napomenuti nekoliko osnovnih pravila kako bi posao bio dobro obavljen.

- Za konzerviranje birajte samo najbolje komade voća i povrća, vodeći računa da je dovoljno zrelo.


- Staklenke uvijek prethodno prokuhajte, i ne dodirujući unutrašnjost ostavite da se ocijede na čistom mjestu.Svo posuđe i pribor za pripremu zimnice mora biti potpuno čisto.


- Ne koristite previše soli, sirćeta i sredstava za konzerviranje za pripremu zimnice, i ne kuhajte voće i povrće predugo kako bi očuvali što više korisnih sastojaka.


- Ako koristite žele za spravljanje džemova , vodite računa da bude biljnog porijekla.


- Odmjerena kombinacija začina, koji često imaju ljekovita svojstva, poboljšava ukus i produžava trajnost zimnice.


- Staklene tegle prije punjenja stavite na vlažnu krpu kako ne bi popucale od vrućine.


- Najbolje su tegle sa vakuumskim poklopcem, a ukoliko koristite celofan (pvc foliju za hranu) , rubove tegle i foliju očistite umakanjem u alkohol. Pripremljenu i uredno spremljenu zimnicu držite na tamnom i hladnom mjestu...


U hladnim zimskim danima, vješto pripremljena tradicionalna zimnica pomaže očuvanju zdravlja snabdijevajući nas potrebnim vitaminima i brojnim ljekovitim i hranjivim sastojcima.

Naša tradicionalna bosanska kuhinja nudi izobilje recepata za najbolju moguću zimnicu koju možete zamisliti, tako da svako ko želi, svojoj porodici može priuštiti jednostavne i zdrave obroke.

* avaz

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013