Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Vino

Vino

Objavljeno 15.05.2013 u 12:22:31 u kategoriji/kategorijama: Kategorije SavjetiVino dostojno ovog imena zaslužuje ne samo da se pije, već i da se gustira. Stoga je neophodno upoznati nekoliko jednostavnih pravila kako se ne bi poćinile greške zbog kojih bi gosti mogli da steknu o vama pogrešan sud.

Prvo pravilo sugeriše sam dobar ukus:
s obzirom da je plemenita tečnost, s vinom treba postupati pažljivo.

Drugo pravilo. Vino treba piti na temperaturi koja najviše odgovara njegovoj gustini (crno vino) ili njegovom mirisu (bijelo vino).
Treće pravilo. Vino treba služiti s onim namirnicama koje će najbolje istaći njegovu aromu.

Kako služiti vina.
Evo zlatnog pravila koje uvijek treba imati u vidu:
Crna vina služiti na temperaturi ambijenta (16-18 stepeni).
Bijela i ružičasta vina služiti na nižoj temperaturi, dakle hladnija (oko 10-12 stepeni).
Pjenušava vina (šampanjac) treba da stoje u ledu jedan sat, prije služenja.

Nedozvoljeno je zagrijavati crno vino ostavljajuži bocu u blizini toplotnog izvora, hladiti ili stavljati u led bijelo vino.
Šta trba činiti?
Služiti vino na temperaturi ambijenta. Ukoliko je crno vino rashlađeno, što se događa ako je stajalo u podrumu, potrebno je zagrijavati ga prirodnim putem, postepeno, sve dok ne dođe na temperaturu sobe u kojoj će biti služeno.
Ovu operaciju nazivaju »služenjem vina na temperaturi ambijenta«. Da bi se ona uspješno sprovela, neophodno je da boca stoji u sobi vertikalno 24 sata ili bar jednu noć prije služenja.
Ukoliko je, zbog nedostatka vremena, sve ovo neostvarivo, možete uzeti bokal, sipati u njega toplu vodu i isprazniti ga čim se zidovi zagriju, a zatim pažljivo presuti vino iz boce u bokal.

Posudu od aluminijuma nikada ne stavljajte u dodir s vinom. Bocu ne smijete stavljati u toplu vodu jer je ipak bolje piti rashlađeno vino nego ga pokvariti uz izgovor da ga treba služiti na temperaturi ambijenta.

Kako rashladiti bijelo vino?
Bijela ili ružičasta vina koja su donjeta iz podruma ponekad imaju odgovarajuću temperaturu, ali ta temperatura je često viša od one koja se traži. Kao i kod crnih vina, operacija kojom se postiže odgovarajuća temperatura mora da bude progresivna i lagana. U slučaju da je stavljate u frižider, boca mora da se nalazi što dalje od friza.
Ako imate kofu s ledom, položite bocu u mejšavinu leda i vode i povremeno je okrečite kako bi se ravnomjerno rashladila. Zimi ostavite bocu napolju nekoliko minuta. Temperaturna razlika biće dovoljna da da vinu odgovarajuću temperaturu. Što je bijelo vino oporije, utoliko se više hladi.

Pjenušava i desertna vina hlade se najviše (od šest do deset stepeni).
Uskladite vina s jelima. Sve je to pitanje fiziologije ukusa i svaki princip ili pravilo može da ima izuzetke, ali ipak je korisno znati šta treba izbjegavati.

Sirće je neprijatelj vina broj jedan, naročito ako je vino dobrog kvaliteta.
Stoga predvidite bokal hladne vode koju ćete služiti sa salatom i svim onim jelima koja su začinjena sosovima od sirćeta.
Crno vino se nikada ne služi sa rakovima i školjkama, kao ni s ribom.
Nikada nemojte služiti slatka ili pjenušava vina s jakim mesom (divljač, crna ili crvena mesa).
Ukoliko ste za ručak predvidjeli nekoliko vrsta vina, služite najprije ona lakša.

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013