Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Kalorije i njihov utrošak

Kalorije i njihov utrošak

Objavljeno 15.05.2013 u 10:57:21 u kategoriji/kategorijama: Kategorije SavjetiSvaki izvor energije iz prehrambenih namirnica nema isti krajnji efekat. Suvišne kalorije koje potiču iz ugljenih hidrata (4,1 ccal po gramu), neće sagorjeti, već će se nataložiti u organizmu u obliku masnih naslaga. Jednom rječju, kalorije koje potiču iz ugljenih hidrata nas goje.

Višak kalorija koje potiču iz bjelančevina aktivira sagorjevanje u organzimu tako da ove kalorije uništavaju druge kalorije.

Kalorije koje potiču iz masti, a naročito ako sadrže dosta esencijalnih masnih kiselina (kao što su kukuruzno i
pšenično ulje ili visokovrijedni margarini), aktiviraju potrošnju energije. Zbog toga treba voditi više računa odakle potiču kalorije, nego koliko ih ima. Ipak treba imati na umu da masti imaju 9.3 ccal po gramu i predstavljaju pravu energetsku bombu.

Kalorijska vrijednost alkohola je 7 ccal po gramu. Pri sagorjevanju, alkohol proizvodi toplotu koja se brzo emituje. Nastala energija se lako gubi, zavisno od količine alkohola i hrane koja se uzima i zbog toga se ona ne taloži kao mast. Ovo pravilo važi ukoliko je jetra zdrava i dobro funkcioniše. Međutim, alkohol je škodljiv i za najzdravije osobe, a jetri najviše pogoduje ishrana koja je bogata bjelančevinama.

Kalorije koje potiču iz bjelančevina su »lakše« nego kalorije iz masti i ugljenih hidrata. To znači da bjelančevine, zbog svog specifičnog dinamičnog svojstva, pojačavaju
potrošnju kalorija koju organizam u mirovanju troši, pa preko emitovanja toplote, pojedine kalorije nestaju. Kod
bjelančevina to iznosi 30 procenata. Ugljeni hidrati iskorištavaju 100 procenata, masti koriste 95, a bjelančevine 75 procenata od kaloričnih vrijednosti. To znači, ako uzmemo
više bjelančevina, više hrane smijemo da unesemo u organizam. Zato se bjelančevine, uglavnom, koriste u raznim dijetalnim jelovnicima. Dijete za mršavljenje imaju najviše uspjeha ako se prvih 10 dana dijeta, sastoji uglavnom od bjelančevina.

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013