Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Kako pripremiti dobru salatu

Kako pripremiti dobru salatu

Objavljeno 15.05.2013 u 10:45:58 u kategoriji/kategorijama: Kategorije SavjetiMnogima se čini da je najprostije i najbrže pripremljeno jelo - salata. Istina je, ali ipak, neophodno je znati nekoliko sitnica, koje zaista ne predstavljaju neko vrhunsko znanje već su, jednostavno, mala znanja a velika pomoć.

-Kuhano povrće začiniti dok je još toplo, jer će tako mnogo bolje upiti umak. To se posebno odnosi na krompir i sušeno povrće.

-Tjesteninu i pirinač, takođe preliti umakom dok su topli, da bi ostali rastresiti.

-Sladak kupus, isjeckan za salatu začiniti najmanje 1-2 sata prije upotrebe, kako bi omekšao.

-Sastojke za salatu, koji se kuhaju, ne treba prekuhavati, posebno kad su u pitanju pirinač, krompir i tjestenina. Kod dugog kuhanja, ne samo da neće lijepo izgledati, već gube ukus i dijetetsku vrijednost.

-Ako se salata priprema mnogo ranije treba začiniti svaki sastojak posebno. Neposredno pred služenje pomiješati već začinjene sastojke i ukrasiti. Pridržavate li se ovog pravila salata će ostati svježa.

-Kod pripreme salata sa mesom ili suhomesnatim proizvodima, prvo treba pripremiti povrće: oprati, očistiti, isjeckati i staviti u frižider do upotrebe. Pred iznošenje na sto, dodati pripremljeno meso ili prerađevine i sve zajedno dobro promiješati. Ukoliko poštujete ovo pravilo salata će biti svježa i sočna.

-Opšte pravilo za dobru salatu, bez obzira da li se služi prije jela ili uz jelo ili je riječ o salati koja je glavno jelo, važno je da se dobro i ravnomjerno promješa. Ali, to raditi veoma pažljivo kako se sastojci ne bi oštetili ili izgnječili.

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013