Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Kako je nastala Sacher torta

Kako je nastala Sacher torta

Objavljeno 18.06.2013 u 11:46:51 u kategoriji/kategorijama: Kategorije ZanimljivostiPriča o Sacher torti počinje ovako: 1382. Godine, austrijski vojvoda Metternich priredio je većeru za plemiće. Želeći zadiviti uvažene goste, tražio je da njegov dvorski slastičar priredi desert koji ga neće postidjeti.

A desilo se da je glavni slastičar bio bolestan, pa je tada 16-godišnji šegrt Franz Sacher priredio kolač od jaja, putera i čokolade, premazao ga džemom od kajsija i prelio gorkom čokoladom.
I vojvoda Metternich i njegovi gosti bili su oduševljeni, a mladi šegrt je postao slavni slastičar, tražen u bečkim dvorskim krugovima.

Četrdesetak godina kasnije sin Franza Sachera, Eduard 1876. Godine otvorio je slavni Hotel Sacher u blizini Bečke Opere u kojem se i danas čuva i izvorni recept Franza Sachera koji se prenosi usmenom predajom.

U Beču se danas mogu dobiti dvije vrste ove torte Original Sachertorte u Hotelu Sacher i Demels Sachertorte u također slavnoj slastičarni Demel. Između njih postoji jedna razlika u originalnoj je džem od kajsija u sredini, a u ovoj drugoj na vrhu, odmah ispod preljeva od čokolade. Originalni recept jeste strogo čuvana tajna, ali ćete zato u raznim kuharicama naći nekoliko verzija ove najpopularnije torte na svijetu.

Recept: Sacher torta

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013