Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Kafa i čaj sprječavaju dijabetes

Kafa i čaj sprječavaju dijabetes

Objavljeno 15.05.2013 u 10:33:31 u kategoriji/kategorijama: Kategorije ZdravljeOsobe koje svakodnevno konzumiraju čaj i kafu izložene su manjem riziku od razvoja dijabetisa tipa 2, objavili su naučnici.

Zaštita ne potiče od kofeina, pošto kafa bez ovog sastojka ima najjači pozitivni efekat, navode istraživači u žurnalu "Arhivi interne medicine".

Oni su razmotrili 18 odvojenih studija kojima je bilo obuhvaćeno skoro 500 000 ljudi. Analiza je pokazala da osobe koje piju tri ili četiri šolje kafe ili čaja dnevno smanjuju rizik od dijabetisa za petinu ili više, prenosi BBC.

Ista količina kafe bez kofeina ima još veći efekat i smanjuje rizik za trećinu.

Dijabetis tipa 2 obično nastaje u 40. godini, kada tijelo još može da proizvodi određenu količinu insulina, ali nedovoljnu, ili kada proizvedeni insulin ne djeluje pravilno.

Ova vrsta dijabetisa liječi se zdravom ishranom i povećanom fizičkom aktivnosti. Pored toga, često je potrebna i primjena lijekova ili insulina.

Identifikacija aktivnih komponenti iz kafe i čaja otvorila bi mogućnost za prevenciju razvoja dijabetisa, kažu autori istraživanja.

Oni su kombinovanjem i analiziranjem podataka utvrdili da svaka nova šolja kafe popijena tokom dana umanjuje rizik od dijabetisa za sedam posto.

* SRNA

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013