Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Jabuka kao lijek

Jabuka kao lijek

Objavljeno 15.05.2013 u 10:48:06 u kategoriji/kategorijama: Kategorije ZdravljeJabuka je nezamjenljiva namirnica pogotovo svježa. Posrebno je dobro što ovo voće nema svoju "sezonu" - ima ga tokom čitave godine, što nije slučaj sa mnogim drugim poljoprivrednim proizvodima, a posebno sa voćem, jer je ono uglavnom sezonsko.

Međutim, jabuka nije samo ukusna već ima i velika ljekovita dejstva. Tačnije, ona djeluje i dijetoprofilaktično, pa i dijetoterapeutski. To znači da u velikom broju slučajeva jabuka sprječava pojavu nekih oboljenja, a u određenim djeluje čak i kao lijek, zahvaljujući brojnim sastojcima, kojih je do sada otkriveno preko 50. Većina sastojaka blagotvorno djeluje na pravilan razvoj organizma, na jačanje njegove otpornosti, ali i na povećanje radnih sposobnosti čovjeka.

Među najvažnije sastojke spadaju šećer, organske kiseline, minerali, a kod crijvenih jabuka i takozvani antocijanin, zatim enzimi, mirišljave materije, pektini, tanini, celuloza...

Pektin sprječava pojavu arterioskleroze, dok celuloze doprinose prometu materija u debelom crijevu, a tanini i pektini predstavljaju veoma važna sredstva za suzbijanje proliva, naročito kod djece. Treba istaći da jabuka sprječava razvoj karijesa (kvarenja zuba), a dokazano je da ovo voće bolje čisti zube od ma koje četkice delujući dvostruko - mehanički i fiziološki.

Ne zaboravite još i ovo: jabuka je najkorisnija kada se jede između obroka.

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013