Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Gastro eko fest Hrana sa sevdahom

Gastro eko fest Hrana sa sevdahom

Objavljeno 18.06.2013 u 12:11:13 u kategoriji/kategorijama: Kategorije ZanimljivostiČevrti gastronomski festival u Sarajevu
HRANA SA SEVDAHOM
Trg oslobođenja - Alija Izetbegović,
Sarajevo, 20.-23. april 2011.

U Sarajevu će se od 20. do 23. aprila održati već tradicionalni četvrti po redu Gastro-eko fest s motom "Hrana sa sevdahom“. Tokom četverodnevnog trajanja ovoga zanimljivog festivala organizovaće se prodajna izložba i degustacija domaće gastronomske ponude, organskih proizvoda i preparata od ljekovitog bilja i meda.
U programu će učestvovati i "SARAJEVSKI (i BH) KULINARSKI VIRTOUZI”, odnosno neki od najpriznatijih sarajevskih i bh. kuhara. Isto tako, organiziraće se različite izložbe kulinarskih specijaliteta nekih od najpoznatijih sarajevskih restorana. Čitav festival je zamišljen kao jedinstveno scensko-poetsko-muzičko kazivanje i pjevanje o bosanskoj hrani, piću, sevdahu i ljubavi...
Poseban segment festivala čine dva interesantna programa pod nazivom "BOSANSKI LONAC“ - ŠTA SADRŽI I KAKO SE SPRAVLJA TRADICIONALNO BH JELO? i "DAN ČEVAPČIĆA“ priča o sarajevskom ćevapu. Tokom svih dana festivala trajaće prodajna izložba i besplatna degustacija domaće gastronomske ponude. Uz to najavlju se OBILJEŽAVANJE MEАUNARODNOG DANA PLANETE ZEMLJE sa sloganom '€ULJEPŠAJMO BOSNU I HERCEGOVINU'- akcija čišćenja i pošumljavanja.
Ovogodišnji Gastro eko festival će biti u znaku približavanja narodnih običaja i folklorne baštine srednje Bosne. U tome će pomoći KUD "Plamen“ Zenica i KUD "DŽulistan“ Nemila sa spletom folklornih igara sa ovih područja...“Vrandučke igre“ i "Šeftelije igre“...Takođe najavljeno je i predstavljanje dramske sekcije KUD "Plamen“ i Ansambla "Bosnia Folk“ sa kratkim skečevima o starim običajima i tradiciji Srednje Bosne...Tokom trajanja festivala izložiti će se raritetni odjevni predmeti, prikazati proces tkanja, ćilimi, vezovi i hrana sa ovih područja (kukuruza, kolači itd ). U tome će se posebno istaći Udruženje žena "Vrandučka ašlama“ iz Vranduka.

Medijski pokrovitelj festivala je RSG 1. Sponzor Festivala je Mikrokreditna fondacija LOK Sarajevo. Organizatori posebnu zahvalnost upućuju Općini Stari Grad.

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013