Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Začini za salate

Začini za salate

Objavljeno 15.05.2013 u 13:40:40 u kategoriji/kategorijama: Kategorije SavjetiEgzotično mirisno bilje koristi se kao začin i osnova je svake dobre kuhinje.
Posebno, kad su u pitanju salate, čiji uspjeh, uglavnom zavisi od vrste začina, kombinacije i načina na koji se koriste.
Pošto su ukusi različiti, aroma salate će biti uvijek drukčija bez obzira na recept.

Naime, začini su ti, koji treba da naglase ukus, a ne da ga oduzmu. Dobri i vješti poznavaoci kuharskih vještina smatraju da je salata dobro začinjena ako ni jedan od začina ne "prekrije" onaj drugi, što znači doze treba tačno uskladiti.

Bijeli luk: raste u glavicama koje su sastavljene od više češnjeva, a uzgaja se u srednjoj i južnoj Evropi. Zbog jakog mirisa (nekima i neprijatnog) koristi se u malim količinama. Dodaje se tarator salati, pečenim paprikama, raznim sosovima i salatama od ribe.

Biber: veoma važan začin koji se koristi u zrnu ili mljeven. Bijeli biber je blaži nego crni. Dodaje se marinatima, ribljim salatama, salatama od mesa, zrnastog povrća, sosovima.

Cimet: pravi se od kore jedne vrste lovorovog drveta. Gaji se u Šri Lanki, na Sumatri i u Kini. Što su šipke svjetlije i tanje, to je cimet bolji. Koristi se za voćne salate i prelive.

Crni luk: neophodan začin u kuharstvu, bogat vitaminom C. Stavlja se u većinu salata.

Kapari: su pupoljci cvijeta grma kapare koji raste na području Sredozemlja. Prodaju se u slanoj rastopini. Blagi začin za umake i salate.

Karanfilić: osušeni pupoljci cvijeta grma karanfilića. Koriste se za začinjavenje voćnih salata i preliva.

Kari: začinska mješavina iz indijske kuhinje koja sadrži 12 do 15 tropskih začina. Koristi se za salate od riže, ribe, mesa i razne umake.

Kim: sasušeni, rascjepljeni plod biljke. Koristi se za salate od slatkog i kiselog kupusa, krompira, mesa ili sira.

Lovor: osušeno lovorovo lišće, koristi se za marinate, salate od mesa i ribe. Ne treba ga stavljati previše.

Mirođija ili kopar: porjeklom je iz Indije. Koristi se sviježa ili sušena, za razne salate i umake, naročito za salatu od krastavaca, pečenih paprika, buranije-mahuna, graha i za umak od mirođije.

Morski oraščić (muskat orah): jezgro ploda orahovog drveta. Plod je sličan kajsiji. Gaji se na Molučkim ostrvima (Ostrva začina) i zapadnoj Indiji. Upotrebljava se za umake, salate od tjestenina, povrća, mesa i iznutrica.

Paprika: jednogodišnja biljka, uzgaja se u više oblika. Začin se dobija od osušenih, duguljastih, crvenih plodova. Zavisno od sastojaka, može biti slatka ili ljuta. Postoji pet stepeni ljutine paprike: delikatesna-blaga paprika, plemenita slatka paprika (blaga i mirisna koja se najčtšće upotrebljava), oštra paprika, ružina paprika - vrlo juta napravljena od prvog ploda. Upotrebljava se za začinjavanje salate od graha, kiselog kupusa, mesa i ribe.

Peršun: list peršuna se kod nas veoma mnogo koristi, dodajte se neposredno prije serviranja. Upotrebljava se u najrazličitije svrhe i kao začin za većinu salata i umaka.

Ružmarin: južnoevropska začinska biljka. Koristi se svjež ili sušen. Njime se začinjavaju salate od mesa, piletine i ribe.

Vanila: mahuna jedne vrste srednjeameričke orhideje. Može da je zamjeni vanilin šećer. Stavlja se u voćne salate, kremove i prelive.

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013