Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Voćem protiv otrova

Voćem protiv otrova

Objavljeno 24.06.2013 u 09:15:33 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Zdravlje Savjeti



Dnevni minimum svježeg voća koje čovjek treba da pojede jeste približno 300g. Međutim, prema statističkim podacima, ta brojka je upola manja. Lajnus Poling, dvostruki nobelovac, stručnjak za ishranu, rekao je da čovjek treba unositi više vitamina C i to čak jedan gram dnevno, mada se smatra, da je dovoljno 60-70 miligrama. Po mišljenju stručnjaka, voće bi trebalo da bude sastavni dio svakog obroka, i to ne kao poslastica, kakvu primjenu ima danas, već kao hrana. Ovo je važno, kao što smo već napisali, zbog sve zagađenije životne sredine i automatskog slabljenja organizma, odnosno njegove otpornosti, a zatim i zbog sve manjeg kretanja i fizičke aktivnosti, kad u organizam treba unositi manje kalorija. U tom slučaju voće je - ono pravo. Ima puno hranljivih sastojaka, a vrlo malo kalorija. Tako na primjer, 100g svježeg voća ima 60-70 kalorija, dok ista količina hljeba sadrži 260 kalorija. Zbog toga se jabuka preporučuje za mršavljenje. Potrošnjom voća u organizmu ne ostaje nikakvih štetnih materija. Ono djeluje kao lijek, jer vezuje i izbacuje razne otrovne sastojke, zaostale od druge hrane, tako da sprečava trovanje. Zato se u takvim slučajevima prije preporučuju prirodni voćni sokovi, nego mlijeko. Zatim, voćni sokovi koji sadrže dosta glukoze (voćnog šećera), djeluju kao jako okrepljujuće sredstvo u roku od 4-5 minuta. Nesvarljiva celuloza, koje ima u kori jabuke, zatim breskva, šljiva, grožđe, vrlo je dobra za uredno varenje, dok sok od oskoruša, dunje, kruške sprečava dijareju. Kod nas, na primjer, deset od sto stanovnika pati od nedostatka organskog željeza, kojeg puno ima u kupini i uopšte u plodovima tamne boje. Borovnica pomaže u očuvanju dobrog vida, u šipku ima najviše vitamina C, dok su šljiva i jabuka mnogo korisnije od banane, narandže, mandarine. Voće mogu jesti svi, i zdravi i bolesni, i djeca i odrasli. Čak je voćni šećer, posle meda najbolji izvor prirodnog šećera i valjalo bi ga koristiti umjesto fabričke saharoze. Na primjer u hurmi(datuli) ima 75% šećera, dok u suhom grožđu i suhim smokvama preko 50%. Voće koje sadrži dosta šećera jedino ne smiju da uzimaju oboljeli od šećerne bolesti. Oni mogu da jedu kisele jabuke, grejpfrut... Voće je jako zdravo i preporučuje se oboljelima od jetre i bubrega. Može se jesti svježe, sušeno ili u obliku kompota.

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013