Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Šta treba znati o pečenju na roštilju

Šta treba znati o pečenju na roštilju

Objavljeno 18.06.2013 u 12:11:43 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Savjeti



Roštilj treba da bude dobro zagrijan da bi se površina mesa brzo zapekla i da hranljivi i aromatični sokovi ne bi iscurili.

Komadi mesa koji se u obliku šnicle peku na roštilju treba da budu ravni. Sve neravnine i ispupčenja brže će zagoriti pa nećete moći lijepo i ravnomjerno da ispečete komad.

Tvrde komade mesa treba prije pečenja omekšati u pajcu. Sem toga pajc u koji se meso stavlja začinjen je pa šnicla povlači u sebe finu aromu.

Meso treba izlupati i premazati uljem kojim se premazuje i rešetka.
Bijela i svijetla mesa moraju se peći na ravnomjernoj temperaturi.
Da bi meso bilo sočno, treba ga premazivati u toku pečenja tečnom masnoćom (uljem ili rastopljenom mašću).

Tamna mesa koja su po prirodi sočna, treba prvo zapeći na najjačoj vatri, a zatim nastaviti pečenje na normalnoj vatri.

Panirane sitne komade pecite na umjerenoj vatri premazane sa malo ulja ili maslaca dok ne postanu zlatnožuti.

Meso za roštilj se ne soli, jer so izvlači sok iz njega i meso ostaje suho.
Izuzetak su ražnjići i pilići.

Na roštilju se može peći i povrće, prije svega ono čvrsto kao što je paradajz, celer, gljive.
Ono se premazuje uljem, a paradajz s gornje strane treba razrezati u obliku krsta.

Veoma sočno povrće treba peći obmotano aluminijumskom folijom.

Veoma je ukusan krompir koji se posle kuhanja malo proprži na roštilju. Skuhan, oljušten i ohlađen krompir treba rasjeći po dužini, između polovina ubaciti deblji komad topljenog sira, premazati krompir uljem, posuti crvenom paprikom i biberom, umotati u foliju i sa strane roštilja peći oko 20 minuta.

Pečenje na roštilju u foliji ima dosta prednosti.
Meso je mekše, sočnije i zadržava jači i bolji ukus.
Postupak je u glavnim crtama ovakav: Folija se premaže uljem, stavi se ono Što se peče i sve se dobro uvije da sok ne bi iscurio.

Može se peći i mješovit sadržaj:
-riba izmješana sa kolutovima luka
-džigarica sa kockicama celera i nekoliko listića špinata.

Prilikom serviranja folija se samo olabavi i jelo se iznosi na sto u njoj.

Ribe prije pečenja na roštilju mogu se posuti brašnom.
Tada im je korica hrskavija. Potrebno ih je premazivati uljem i ne okretati dok se jedna strana ne zapeče.

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013