Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Serviranje aranžiranje i dekorisanje salata

Serviranje aranžiranje i dekorisanje salata

Objavljeno 08.12.2014 u 11:53:59 u kategoriji/kategorijama: Kategorije SavjetiPored pripremanja jela, važnu ulogu kuharstvu i gastronomiji ima serviranje. I najukusnije pripremljeno jelo, ako se na sto iznese u staroj i okrnjenoj posudi ili šerpi, izgubiće od svoje privlačnosti.

Obrnuto - najskromniji objed, kakvi su, na žalost, sve češće na našim trpezama, djelovaće raskošnije, ukusnije i privlačnije ukoliko je lijepo aranžiran i dopadljivo serviran.

Zato, ne žalite truda da svojim ukućanima od svakog obroka napravite estetski doživljaj i iznenađenje. Izgled je posebno značajan kod pripreme obroka od namirnica koje ukučani nerado jedu.

Aranžiranje i dekorisanje salata je, može se slobodno reći, kreativan čin. Boje povrća i voća, koje samo priroda može da podari, veoma su inspirativan podsticaj mašti da salata, iako od istih sastojaka, može uvijek da izgleda drugačije.

Ali, za to je potrebno imati i odgovarajuće posude. Pored onih klasičnih, koje sadrži svaki servis za ručavanje, a to su velike i male zdjele, salate se danas sve više služe u posudama koje imaju i drugu namjenu.

Savremeni, raznovrsni oblici činija, plićih i dubljih, od stakla ili providne plastike, najprikladniji su za serviranje. U njima će salate djelovati mnogo efektnije i predstavljati iznenađenje za ukućane i goste. Salate koje pripadaju rustičnoj, nacionalnoj kuhinji, djelovaće još atraktivnije ako ih servirate u keramičkim posudama.

Tople salate, od povrća, tjestenine ili riže, koje su najčešće prelivene, služite u vatrostalnim, dubokim, providnim zdjelama.

Salate od ribe, piletine, mesnih prerađevina, jaja i drugih sastojaka, koji se pri pripremanju sjeckaju ili gnječe služe se u manjim, plićim zdjelama. One međutim ne moraju da budu providne.

Za salate od lisnatog povrća i sa dodatkom drugog povrća ili jaja, najviše odgovara duboka, providna posuda. Ova vrsta salata može da se iznese na sto i u drvenim zdjelama sa odgovarajućim priborom za sipanje. Međutim ove posude su rađene od specijalno prepariranog drveta da ne bi upijale tečne sastojke salate, a takvih posuda, na žalost, rijetko ima u našim prodavnicama.

Ako se na sto iznese salata koja je dopuna glavnom jelu, obavezno je sa lijeve strane svakog tanjira servirati odgovarajuće činijice ili posude. Ne treba biti lijen i uštediti sebi pranje ovog, na oko viška, jer ukus jela neće biti prijatan ako se na isti tanjir stavi salata. Ukoliko se salata preliva umakom, servirajte ga u posebnoj posudi.

Na sto, pored pribora za so i biber, obavezno stavite i bočice sa razblaženim sirćetom i uljem, kao i druge začine kako bi onaj ko voli jače začinjenu salatu mogao, prema svom ukusu, da dodaje.Voćne salate najljepše izgledaju u dubokim, providnim čašama sa nogicom. Naravno, ne može se očekivati da ih svako domaćinstvo ima, pa se voćna salata može poslužiti i u običnim, širokim čašama za vodu, providnim zdjelama od stakla ili posudama za kompot.

Najvažniji dio kod pripremanja salata nije samo trud da se postigne što bolji ukus, već posebnu pažnju treba posvetiti njihovom ukrašavanju.

Za to je neophodno da imate špric, bilo da majonezom ukrašavate salate koje se služe kao predjelo ili glavno jelo, ili se dekoriše šlagom kako bi voćne salate djelovale još primamljivije.

Mašta je oduvjek bila saveznik kulinara tako da svako prema svojoj inspiraciji može salatu ukrasiti i servirati u posudama koje ima, vodeći računa da atraktivni izgled salata što više dođe do izražaja.

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013