Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Ruzmarin začin za zdravlje

Ruzmarin začin za zdravlje

Objavljeno 15.05.2013 u 12:02:16 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Zdravlje SavjetiUpotrebljava se u slučaju migrena, lošeg varenja, poremećaja u funkciji bubrega, reumatizma, gasova u crijevima i reumatične neuralgije.
ČAJ PROTIV MIGRENE: 30 do 40 grama ruzmarinovih listića prelijte sa 300ml ključale vode. Ostavite da tako stoji dvadeset minuta, a zatim procijedite.
Ako ovaj čaj pomalo pijuckate preko cijelog dana, glavobolja će polako nestati, zahvaljujući blagotvornom dejstvu ovog čaja na varenje.

VINO S RUŽMARINOM
Stavite oko 20 do 30 grama ruzmarinovih listića u jednu litru bijelog vina i pustite da tako stoji najmanje 14 sati. Zatim procijedite i sipajte tečnost u flašu i dobro je zatvorite.
Dvije čaće 50ml ovog vina (jedna ujutru, a jedna uveče) olakšaće rad bubrega i istovremeno dejstvovati kao umirujuće sredstvo u slučaju nervnih napetosti.

ČAJ PROTIV REUMATIČNIH BOLOVA: 40 grama ruzmarinovih listića prelijte litrom ključale vode, a zatim oboljele dijelove izložite pari ovoga čaja ukoliko je to moguće, dobro se pokrijte vunenom dekom. Na taj način ćete sačuvati toplu paru, koja će istovremeno izazvati i znojenje.
Upotrebljava se u slučajevima oboljenja od astme, upornog kašlja, bronhijalnog katara i bolesti jetre.
Osim toga odstranjuje perut i sprečava opadanje kose.

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013