Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Povrće je najzdravije

Povrće je najzdravije

Objavljeno 18.08.2013 u 16:25:26 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Zdravlje Savjeti



Ovih dana poslije praznika red je da zamjenimo mesnu ishranu vegetarijanskom ishranom. Suhi grašak, grah i ostalo mahunasto povrće mogu donekle uspješno da zamjene bjelančevine životinjskog porijekla koje služe za izgradnju i obnavljanje tkiva, tako da je jednostavnije skoknuti do prve samousluge ili pijace i snabdjeti se sviježim ili smrznutim povrćem. Inače, povrće je bogato mineralnim materijama i vitaminima. Svakodnevno treba jesti lisnato, zeleno i žuto povrće, kao izvor vitamina A, ali nije na odmet grickati ga sirovo (zbog vitamina C) ili pripremiti neku salatu od sviježeg sezonskog povrća. U svakom slučaju, povrće je najzdravije (ako vam već ne prija sviježe) ukoliko ga pripremite brzo, uz kratkotrajno kuhanje u pari ili malo vode. Vodu u kojoj se kuha treba iskoristiti za hranjljive i ukusne čorbe. (Napomena: da bi povrće sačuvalo hranljivost treba ga čuvati na hladnom i promajnom mjestu). Svakog dana treba jesti: Zeleno i žuto povrće dva puta. Paradajz, papriku, špinat, zelenu salatu, blitvu, kupus crveni, kupus zeleni, kelj, celer lišće, peršun i kelerabu treba jesti u većim količinama, naročito u sirovom stanju (izrendanu kao salatu), jer može djelimično da zamjeni južno voće. Svakog dana u ishrani treba da bude zastupljeno 800 do 1200 grama voća i povrća.

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013