Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Najpogodnije temperature za pečenje kolača

Najpogodnije temperature za pečenje kolača

Objavljeno 09.07.2013 u 15:47:25 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Savjeti



Uobičajeno je da se tijesta za kolače stavljaju u toplu pećnicu. Međutim, ako vatra nije dobra može se dogoditi da se kora zapeče, a sredina ostane gnjecava ili da zbog laganog pečenja tijesto spadne i umjesto naraslog kolača dobijamo tanku i žilavu masu. Da bi to izbjegli potrebno je da bar približno znamo na kojoj temperaturi treba peći koja tijesta. Temperature koje dajemo odgovaraju za električne štednjake. Ove temperature odgovaraju slabijoj vatri - od 165-185 C°, umerenoj vatri - od 185-195 C° i sasvim jakoj vatri od 200-225 C°. Mućena tijesta u dubokim posudama peku se lagano na slaboj vatri, a tanki, sitni kolači i razne oblande na srednjoj i jakoj vatri.

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013