Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Članak » Breskva lijek za reumu i glavobolju

Breskva lijek za reumu i glavobolju

Objavljeno 15.05.2013 u 12:00:08 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Zdravlje Zanimljivosti SavjetiBreskva je porijeklom iz Kine, gdje su je uzgajali kao kulturnu vočku 2000 godine prije nego što su za nju doznali Rimljani. Početkom naše ere donjeta je u Italiju i Francusku iz Male Azije i Grčke, a u zapadne evropske zemlje u toku 15 i 16 stoljeća.

Danas se breskva uzgaja na velikim prostranstvima umjerenih tropskih predjela Evrope, Azije, Amerike, Afrike i Australije i ubraja se među najraširenije i privredno vrlo značajne voćke.
Danas ima preko 1000 kulturnih sorti bresaka, koje sazrijevaju od početka juna do konca oktobra.
Od sorte breskve zavisi sastav hranljivih sastojaka u plodovima. U suhoj tvari ploda najviše ima šećera i to saharoze, a manje invertnog šećera (2 - 3%).
Sadržaj saharoze se mijenja sa razvitkom ploda i stalno se povećava. Ukupni sadržaj šećera je najveći kada su plodovi potpuno zreli i iznose do 15%. Organskih kiselina ima 36 i njihov sadržaj takođe varira sa sazrijevanjem plodova i kreće se od 0,2 do 0,4%.
Upravo prema sadržaju šećera i kiselina razlikuju se pojedine sorte breskvi. Tako sorte, čiji plodovi sazrijevaju polovinom juna, imaju 7,8% šećera i 0,51% kiseline, one koje sazrijevaju polovinom avgusta 10,14% šećera i 0,46% kiseline, a one koje sazrijevaju koncem avgusta i početkom septembra imaju 11,2% šećera i 0,46% kiseline.

Osim šećera i kiseline u plodovima bresaka ima hlapivog ulja, kalija, željeza, vitamina C, vitamina grupe B i karotina.
U sjemenkama ploda ima do 57% masnog ulja, zatim hlapivo ulje, glikozid amigdalin i druge stvari.

Plodovi bresaka su omiljeno voće u svježem stanju i na tržištu se praktički nalaze skoro preko cijele godine. Osim toga oni su važna sirovina u prehrambenoj industriji, gdje ih konzerviraju, izrađuju kompote, džemove i drugo. Sok od plodova breskve naročito je prijatan i preporučuje se posebno za djecu i bolesnike.
Breskve pojačavaju sekreciju probavnih žlijezda i utiču na dobru probavu, ali se ne preporučuje da ih jedu dijabetičari i gojazni. Zbog značajnog sadržaja kalija u plodovima, preporučuje se da se sviježi plodovi i proizvodi od njih uključe u obroke srčanih bolesnika.
Breskvino ulje je vrlo cjenjeno u farmaceutskoj industriji, gde služi kao razblažitelj nekih ljekovitih tvari, predviđenih za potkožne i mišićne injekcije. Upotrebljava se i za pripremanje tekućih masti.
U narodnoj medicini upotrebljavaju se čajevi od lišća i cvjetova breskve.
Čaj ili sviježi sok istisnut iz lišća upotrebljava se kod reumatizma, glavobolja, nekih želudačno-crijevnih oboljenja.
Cvjetovi se preporučuju kao sredstvo za čišćenje i izlučivanje mokraće. Kod ekcema se stavljaju vrući oblozi čaja od lišća.

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013