Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Torta sa sirom

Torta sa sirom

Objavljeno 29.03.2010 u 12:02:08 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Torte Google+ account

Recept je pregledan: 13780 puta

...sir sa izrendanom koricom od limuna.

Način pripreme

U brašno staviti šećer, žumanjak, so, naribanu koricu od limuna, maslac isječen na listiće pa zakuhati tijesto.
Ako je čvrsto i rasipa se, dodajte 1 kašiku kajmaka.
Kad ste uradili tijesto stavite ga u frižider da odstoji jedno dva sata. Nakon toga tijesto razvijete u dvije kore veličine kalupa za tortu 26cm
Pecite na pek papiru oko desetak minuta na 200C stepeni.
Jednu koru dok je još topla isjecite na 12 ili 16 komada.

Fil: Umutiti šecćr sa žumancima, dodati malo mlijeka.
Ostalo mlijeko staviti da prokuha pa dodati umućene žumanjke, otopljeni želatin i kad sve prokuha ostaviti da se potpuno ohladi.

Umutiti vrhnje.
Posebno umutiti sir sa izrendanom koricom od limuna.
Ovo sastaviti, malo mutiti, dodati ohlađenu mliječnu kremu pa to sve umutiti da se dobije fina krema za tortu.

U kalup staviti jednu koru, po želji riježnjeve narandže podijeliti po dužini pa sa unutrašnje strane kalupa poredati ih.
Preko toga sasuti kremu, izravnati je i staviti u frižider da se malo ohladi.
Preko kreme poredati isječene komade, posuti šećerom u prahu i ukrasiti tortu.
Tortu je najbolje upotrijebiti drugi dan kada se krema potpuno stisne.

|
Recept je objavila/o: munevera_m

Sastojci

Biskvit
200g
oštrog brašna
120g
maslaca
70g
šećera
jedan
žumanjak
malo
soli
-
naribana kora od jednog limuna
Krema
osam
listića želatina
1000ml
mlijeka
1000ml
slatkog vrhnja
200g
šećera
četiri
žumanjka
500g
svježeg sira
malo
naribane kore od limuna
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013