Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Stambolska ili carska torta

Stambolska ili carska torta

Objavljeno 11.11.2009 u 14:05:28 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Torte Google+ account

Recept je pregledan: 8106 puta

Na isti način ispeći i drugu koru. Kad su kore pečene i ohlađene...

Način pripreme

Kora: umutiti 6 bjelanjaka sa 7,5 kašika sećera, 3 kašike brašna, u to dodati ručno mješajući 100 grama oraha i ispeći koru u plehu od električnog šporeta, na papiru za pečenje. Na isti način ispeći i drugu koru. Kad su kore pečene i ohlađene podijeliti ih po dužini tako da dobijete 4 iste kore.

Fil: 8 kašika brašna, 5 kesica vanilin šećera, 10 kašika štaub sećera razmutiti u malo mlijeka, predhodno staviti 500ml mlijeka da prokuha i skuhati kao puding. Umutiti maslac sa 4 kašike štaub šećera, i u to dodavati jedan po jedan žumanjak muteći mikserom.

Ohlađeni fil sastaviti sa umućenim maslacem, ručno muteći i na kraju dodati 300 grama oraha. Ovim filom filovati kore i sastaviti u tortu.

Premazati je sa vanjskih strana i posuti krupno mljevenim orasima. Tortu po želji ukrasiti hurmama, suhim kajsijama i rijezgom od oraha.

|
Recept je objavila/o: munevera

Sastojci

Biskvit
12
bjelanjaka
15
kašika šećera
šest
kašika brašna
200g
oraha
Fil
osam
kašika brašna
pet
kesica vanilin šećera
deset
kašika štaub šećera
500ml
mlijeka
250g
maslaca
300g
oraha
Razglednica

Slični recepti

Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013