Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Pića » Salep

Salep

Objavljeno 10.11.2009 u 10:02:26 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Ostala pića Google+ account

Recept je pregledan: 36478 puta

Kad voda uzavri, dodati šećer, prokuhati kratko vrijeme, pa dodati salep...

Način pripreme

Kad voda uzavri, dodati šećer, prokuhati kratko vrijeme, pa dodati salep.

Kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije gušća, pomalo sluzava tečnost.

Gotovom napitku dodati cimet.

Napomena: Salep je biljka od čijih se krtola, sušenjem, mljevenjem ili drugim načinom usitnjavanja, dobija prah koji se koristi za pripremanje veoma hranljivog i lako svarljivog napitka.

Koristi se i kao sredstvo za liječenje upala sluznice crijeva i želuca, a posebno kod raznih vrsta katara i proliva.

Drugi nazivi: kaćun, vrani luk, kukovec..
Latinski naziv: orchis morio

Opis biljke: salep je višegodišnja zeljasta biljka s uspravnom stabljikom visine do 35 cm. Listovi su sabljasti i soćni. Cvijetići su bijeli ili ružićasti, skupljeni u klas. Ima dva gomolja.

Stanište: Raste na vlažnim i suhim mjestima, u planinama, kraj potoka i na vodoplavnim livadama.

Ljekoviti dio biljke: za lijek koriste se gomolji

Ljekovito djelovanje: salep koristi se kao lijek protiv katara i djećjih proliva. Pomješan s drugim ljekovitim biljkama koristi se u liječenju mnogih drugih bolesti.

|
Recept je objavila/o: Eldar

Sastojci

Salep
1000ml
vode
150g
šećera
pet
kašikica salepa u prahu
malo
cimeta
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:
goxy1984 (11.10.2011 16:25:28)
gde mogu da nabavim salep?pozdrav
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013