Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Predjela » Paprike kuhane u ulju

Paprike kuhane u ulju

Objavljeno 31.08.2010 u 17:58:16 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Salate Google+ account

Recept je pregledan: 91665 puta

Zimnica...

Način pripreme

Odaberu se lijepe, zdrave, žute ili crvene paradajz paprike, srednje krupne, zatim se operu, oslobode drški i iglom izbuše na nekoliko mjesta.

Ovako pripremljene paprike kuhaju se u rastvoru ulja, vode, sirćeta, soli i šećera.
Kao začin ovom rastvoru dodaje se nekoliko čehna bijelog luka, zrna bibera, lišće celera i peršuna, lovorov list.

Paprike se bare dok ne omekšaju, ali se ne smiju raskuhati.
Zatim se izvade iz rastvora i slože u pripremljene tegle (dijelovi paprika gdje su peteljke okrenuti su prema sredini tegle).

Tegle se naliju vrelim rastvorom (u kojem su barene), povežu se celofanom ili zatvore poklopcem, stave u lonac i pasterizuju 25 minuta na 80°C.

Na isti način pripremaju se i babure, ali se one sijeku po dužini (kao fileti).
Biraju se žute i crvene babure.
Ovaj način je odličan, jer u jednu teglu stane mnogo više paprika.

|
Recept je objavila/o: bosanskikuhar

Sastojci

Paprike kuhane u ulju
2-3kg
paprika
1000ml
vode
25g
(2 kašike) soli
25g
(2 do 3 kašike) šećera
50g
(3 do 4 kašike) sirćeta
200ml
suncokretovog ulja
-
bijeli luk po želji
-
biber u zrnu
-
lovorov list
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:

Partneri

Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013