Nalazite se: Početna stranicaPočetna stranica » Dezerti » Mramorni kolač

Mramorni kolač

Objavljeno 04.11.2009 u 09:09:23 u kategoriji/kategorijama: Kategorije Kolači Google+ account

Recept je pregledan: 19506 puta

Brašnu dodamo prašak za pecivo. Margarin se miješa i pomalo dodaje šećer. Zatim...

Način pripreme

Brašnu dodamo prašak za pecivo. Margarin se miješa i pomalo dodaje šećer. Zatim se pomalo dodaju žumanci i smjesa miješa dok ne postane pjenasta.

U smjesu se umiješa izrendana korica od limuna, pa naizmjenice brašno i mlijeko, a azatim se lagano umiješa snijeg od bjelanca. Smjesa se razdijeli u dva dijela. U jedan dio umiješa se otopljena čokolada.

Smjesa se sipa u namazani kalup ili sud oblika koji želimo da dobijemo, tako da se jedna kašika smjese od biskvita, a jedna kašika smjese s čokoladom naizmjenice. Kad je cijela količina u tepsiji, onda se viljuška provlači u spirali kroz smjesu da ona postane mramorirana.

Odozgo se poravna i stavi peći. Kolać se otprilike peče 60 minuta. Mjesto čokolade može se staviti kakao.

|
Recept je objavila/o: bosanskikuhar

Sastojci

Mramorni kolač
100g
margarina
200g
šećera
250g
brašna
tri
žumanca
100g
čokolade za kuhanje
150ml
mlijeka
malo
ribane korice od limuna
pola
kesice praška za pecivo
tri
bjelanca za snijeg
Razglednica
Komentari na recept
Vaš komentar:
bosanskikuhar (04.10.2013 18:29:39) Brisi
Tacno vrijme pecenja je tesko odrediti. Sve zavisi kakva je pecnica, sud u kojem se pece itd.
Zato postoji nacin provjere koju koriste i najveci profesionalci.
Zabosti cackalicu, noz ili slicno. Ako je tijesto ostalo zalijepljeno onda nije peceno.
l bijelic (13.03.2010 12:05:13)
marmorni kolac je po navadi suh ja dodam malo sv ,. masti ali maslinavo olje a vreme pecenja je relativno okvirno odvisno od rerne a jede se obicno s kakvim napitkom ?kava caj mleko itd
Venesa (03.03.2010 18:44:18)
ovaj sam kolac pravila i nisam nikako zadovoljna, po izgledu je super i za pravit je jako jednostavan ali je jako suh po ukusu, pise da se pece 60 min to je nemoguce bilo

Partneri

Tanjir.ba
Impressum | Marketing | Kontakt | Uslovi korištenja

Sva prava pridržana. Bosanskikuhar.ba 2008-2013